Mökkipiha viihtyisäksi – näin onnistut


Kesämökin metsäpuutarha tai luonnontilainen piha tarvitsevat yhtä lailla suunnittelua eri toimintojen järjestämiseksi kuin puutarhamaiseksi suunniteltu mökkipiha. 

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija Sanna Numminen antaa vinkit mökkipihan suunnitteluun. 

”Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee eri kokoisia kasveja” sanoo Numminen heti alkajaisiksi. ”Mökkipihalla saattaa ollakin jo suureksi kasvaneita puita. Ne antavat suojaa ja piirtävät ikään kuin kattoa pihaan. Havu- ja lehtipuut, köynnökset ja maanpeitekasvit täydentävät eri kokoisia koriste- tai marjapensaita.” 

Istutettavat lajit valitaan tontin tyyliin sopiviksi. Lajin valinnassa kannattaa miettiä, milloin mökillä vietetään aikaa. Jos siellä oleillaan enimmäkseen heinä–elokuussa, ei kannata istuttaa keväällä näyttävästi kukkivia lajeja vaan vasta kesällä upeimmillaan kukoistavia kasveja. 

Jos hyötykasvit houkuttelevat, mutta kasvimaata ei olla säännöllisesti hoitamassa, voi istuttaa helppohoitoisempia lajeja, kuten marjapensaita ja hedelmäpuita. 

”Mökillä on erityisen tärkeää valita kasvit aina kasvupaikan ehdoilla, jotta ne kasvavat täyteen kukoistukseensa ilman jatkuvaa huolenpitoa tai leikkaustarvetta”, painottaa Numminen. 

Rajakasvin valinta 

”Aitakasvillisuus on yksi tärkeimpiä päätöksiä kaikissa puutarhoissa”, sanoo Numminen. Se ratkaisee suurelta osin sen, kuinka paljon pihan hoitoon joudutaan panostamaan. Valinta määrittelee mm. sitä, tarvitseeko aitaa säännöllisesti leikkata vai voiko se kasvaa vapaasti. 

Puutarhan vihreinä seininä toimivat pensasistutukset luovat viihtyisän ja suojaisan tunnelman. Selkeän aidan sijaan polveilevasti istutetut, eri korkuiset ja eri aikaan kukkivat kasvit häivyttävät tontin rajalinjaa ja antavat yhtä lailla näkösuojaa. 

”Kun rajalinja hämärtyy, luodaan vaikutelmaa edelleen jatkuvasta puutarhasta ja piha muuttuu reheväksi keitaaksi”, ideoi Numminen. 

Nurmikkoa vai jotain muuta? 

Mökkipuutarhankin suosituin maanpeite lienee nurmi. Mutta jos et ole intohimoinen nurmikon leikkaaja, voi sen korvata muulla maanpeitekasvillisuudella tai metsäisessä puutarhassa kuntalla eli metsänpohjakasveilla. 

”Nurmikkoa elävämpi vaihtoehto on suosia niittykasvillisuutta tai istuttaa erilaisia maanpeittoperennoja. Ne ovat nurmikkoa helppohoitoisempia, kauniita ja houkuttelevat pölyttäjiä ja perhosia. Niiden perässä saapuvat isommat luontokappaleet, kuten linnut, oravat ja siilit”, vinkkaa Numminen. 

Saat apua ammattilaiselta. Tutustu: muhevainen.fi

Kun suunnittelet itse, muista nämä: 

  • Luonnostele ruutupaperille mittakaavaan 
  • Sijoita aluksi kaikki pihan toiminnot 
  • Suunnittele istutusalueet yhtenäisiksi 
  • Ota kasvupaikkavaatimukset huomioon kasvien valinnassa 
  • Tarkista, suunnittelitko sen mukaan, kuinka paljon pihaa voidaan hoitaa 
Jaa tämä artikkeli


Mökkeily Piha ja puutarha Vapaa-aika