MÖKKIMUKAVUUKSIIN KUULUU TOIMIVA JÄTEVESIHUOLTO JA HAJUTON WC


Mökillä vietetyt pidemmät ajanjaksot edellyttävät, että kotitalous- ja käymäläjätehuolto toimivat kitkattomasti ja ympäristöystävällisesti. Raita Environment on edelläkävijä, jonka Suomessa kehitetyt tuotteet kestävät pitkään ja ovat helppohuoltoisia.

Nykyaikainen, toimiva mökkitekniikka käsittää biojätekompostin, kompostoivan kuivakäymälän ja pesu- eli harmaavesipuhdistuksen – parhaimmillaan myös omavaraisen lietteenkäsittelyn. 

Hajuton ja helppohoitoinen AQ Biokäymälä muuttaa wc-jätteen kompostimullaksi ja tietyt wc-mallit erottelevat myös urean. Pyttymallistoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja niin sisä- kuin ulkovessoihin.

WC:n lisäksi on huomioitava, että mökillä läträtään yhä enemmän veden kanssa. Astianpesu, kokkaus ja suihkussa käynti tarkoittaa, että mökin poistoputket kuljettavat rasvaa ja likaista vettä. ”Niiden käsittelyyn tarvitaan ympäristöystävällinen, luotettava ja helppohoitoinen järjestelmä”, Ilkka Raita muistuttaa.

Suomalainen Raita Environment on kehittänyt ympäristötekniikkaa 1950-luvulta lähtien, ja yritys tunnetaan myös kansainvälisesti harmaavesijärjestelmistään, kompostoreistaan sekä ympäristövessoistaan.

Jätevesisuunnitelmasta liikkeelle

Raita Environment tarjoaa maksutonta jätevesikartoitusta, jonka pohjalta voidaan laatia mökkikohtaisesti toimivin jätevesisuunnitelma. ”Jätevesiprojektin toteutukseen on monia vaihtoehtoja. Menetelmillämme voidaan pienentää poiskuljetettavan lietteen määrää ja saada näin tyhjennysväli pidemmäksi. Myös täysiasteinen omavaraisuus kiinnostaa yhä useampia vaikka mökki ei saaressa olisikaan. Liete voidaan laitteistoillamme käsitellä kokonaan kiinteistöllä”, toimitusjohtaja Ilkka Raita kertoo.

Harmaavesisuodatin on nykyisin minimivaatimus. Raita BioBoxit M ja Slim ovat pieniä harmaavesisuodattimia, jotka on suunniteltu ympärivuotiseen loma-asumiseen. ”Ne eivät tarvitse sähköä. Suodatinkäsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. Huolto on vaivatonta: suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa ja suodatinelementit vaihdetaan 10–15 vuoden välein. Itse laite kestää jopa 50–100 vuotta.” Moni liittää jätevesijärjestelmäänsä nykyisin myös rasvakaivon ja kompostorin. ”Silloin kapasiteetti riittää kaikille mukavuuksille ja sen huolto onnistuu helposti ilman loka-autoa.”, Raita sanoo.

Ruoanlaitossa syntyvän sekajätteen vähentäminen on helppoa. Biojätekompostorin tuottaman kompostin avulla voidaan edesauttaa luonnon ravinnekierron tasapainoa. Etenkin loma-asunnoilla biojätteiden kompostointi poistaa hajut roskapusseista, mikä vähentää kutsumattomien vieraiden saapumista – tässä tapauksessa siis rottien.

Tarjoamme maksuttoman etäkartoituksen. Ole yhteydessä!
0400 856 486
helpdesk@raita.com
raita.com

Jaa tämä artikkeli


Mökkeily Vapaa-aika