Mobidiagilla on merkittävä rooli Suomen koronavirustestauksessa


Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen 

Molekyylidiagnostiikkaratkaisujen asiantuntija Mobidiagin teknologialla tehdään suuri osa suomalaisten koronavirustestauksesta. Yritys panostaa haastavassa tilanteessa katkeamattomiin toimintaketjuihin ja riippumattomuuteen ulkopuolisista toimittajista. 

”Mobidiag valmistaa kahta tuotelinjaa, joista suurille näytemäärille sopii Amplidiag ja pienempiin laboratorioyksiköihin kasettipohjainen Novodiag”, esittelee yrityksen toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen. Mobidiagin testit ovat tällä hetkellä suuressa roolissa, kun niiden avulla tehdään suuri osa Suomen koronavirustestauksesta. “Esimerkiksi Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSLABille on asennettuna useita järjestelmiämme, myös yksityispuoli käyttää niitä.” 

Mobidiagille tärkeintä koronavirustestauksessa on varmistaa katkeamattomat toimintaketjut. 

“Hyvin yksinkertaisten osatekijöiden, kuten näyteputkien saatavuus on tällä hetkellä haastavaa. Kukaan ei osannut odottaa, että testauskapasiteettia tarvittaisiin näin paljon.” 

Yritys on ratkaissut haastetta monin tavoin muun muassa niin, että testauksessa tarvittavat entsyymit valmistetaan omissa tiloissa. “Tämä tekee meistä poikkeuksellisen riippumattomia. Lisäksi keskitymme kotimarkkinoihimme, Suomeen, Ranskaan, Ruotsiin ja Iso-Britanniaan. Emme siis maksimoi asiakkaiden määrää, vaan tarjoamme koko ketjun priorisoiduille asiakkaille.”

 

Innovaatiot tuovat kasvua 

Yrityksen Novodiag-laitealusta on poikkeuksellinen markkinoilla. “Novodiagin avulla voidaan toteuttaa oireenmukaisia testejä ja tunnistaa oiretta aiheuttavat virukset, parasiitit tai bakteerit sekä niiden mahdollinen antibioottiresistenssi yhdellä kertakäyttökasetilla, sen sijaan, että nämä määritellään testattavaksi erikseen, Tenkanen kuvailee. Poikkeuksellisen Novodiagista tekee erityisesti se, että sen tuotannollistamista on mietitty alusta asti, joten teknologia saadaan markkinoille aiempaa alhaisemmalla kustannuksella.”

“Uusista innovaatioista voisi mainita myös sepsis- eli verenmyrkytyshankkeen, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa tunnistaa laaja-alaisesti ja nopeasti sekä potentiaalinen aiheuttaja että mahdollinen antibioottiresistenssi.” 

Yrityksen innovaatiot ovat herättäneet kiinnostusta ja yritys on saanut rahoitusta Business Finlandilta, Finnveralta ja Euroopan investointipankilta. “Euroopassa meillä on jo useassa maassa oma myyntiorganisaatio ja jakelijaverkosto. Kasvamme nyt vahvasti ja seuraava suuntamme ovat USA:n markkinat.” 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi