Miten kuljetat lasta autossa turvallisimmin?


Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Selkä menosuuntaan vähintään kolmivuotiaaksi. Pienimpien lasten pää on painava ja niska herkkä. Selkä menosuuntaan olevat istuimet tukevat niitä parhaiten törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi ja syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Turvallisuus on tärkein kriteeri, kun lasta kuljetetaan autossa. Liikenneturva painottaa, että turvaistuimen käytöstä ei sovi luistaa lyhyilläkään matkoilla.

Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan 135 cm pitkäksi asti. Lähestulkoon aina lapsi siis tarvitsee turvalaitetta vielä alakouluikäisenä.

”Turvaistuimen tarve määräytyy lapsen koon eikä taitojen mukaan. Lapsi oppii laittamaan turvavyön kiinni itse noin kolmivuotiaana, mutta hän tarvitsee asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 cm pitkä. Senttiraja perustuu turvallisuudelle, sillä lapsen kehittyvä keho tarvitsee mahdollisimman tehokasta suojaa törmäysvoimilta. Vasta kun lapsi on tarpeeksi pitkä, auton omat turvavyöt ohjautuvat lapsella niin kuin pitää”, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Elovaara muistuttaa, että on lapsen ja vanhemman etu, ettei turvaistuimen käytöstä tingitä arjen kiireissäkään.

”Automatkoja helpottaa johdonmukaisuus. Turvaistuimen käyttöä ei kannata ajatella terveellisenä ruokavaliona, josta voi joustaa karkkipäivänä. Jos turvaistuimen käytöstä livetään kerran, voi olla vaikea perustella lapselle, miksi sitä ei voi tehdä toiste. Vanhemman vastuulla on tehdä automatkasta lapselle mahdollisimman turvallinen, vahinko voi sattua lyhyemmälläkin matkalla.”

Miten valitsen turvaistuimen?

Takapenkille kiinnitetty turvaistuin on autossa matkustavalle lapselle turvallisin paikka. Turvaistuimen valintaan on syytä paneutua ja mitoittaa istuin lapsen ja auton mukaan.

”Vanhempia voi hämmentää internetin keskustelupalstoilla liikkuva valtava määrä niin omakohtaisia tarinoita kuin luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimista. Lähtökohtaisesti kannattaa aina tutustua oman auton ohjekirjaan, ja tarkistaa valmistajan ohjeet koskien lapsen kuljettamista kyseisessä automallissa”, Elovaara vinkkaa.

Keskeiset vinkit ja useimmiten kysytyt kysymykset lasten turvaistuimista löydät osoitteesta www.liikenneturva.fi/lapsiautossa.

Jaa tämä artikkeli


Perhe