Älä muuta mitään ennen kuin olet muuttanut ihmiskäsitystäsi


Sain muutama vuosi sitten puhelinsoiton asiakkaaltani. Henkilön viesti oli lyhyt ja ytimekäs: ”Voitko tulla puhumaan meidän myynnin johdolle ihmiskäsityksestä. Se on heillä pahasti pielessä.”

Ihmiskäsitys ei ollut kuitenkaan ainoa asia, joka oli pielessä. Yrityksen myyjät eivät voineet hyvin ja asiakkaat olivat alkaneet reagoida työntekijöiden tyytymättömyyteen. Nyt henkilöstöjohtaja etsi apua, koska liiketoiminta kärsi.

Asiakkaan soitossa epätyypillistä oli se, että asiakas ei uskonut ongelman johtuvan prosesseista, työvälineistä tai vaikkapa avoimuuden puutteesta. Hän näki ongelman juureksi sen mitä johto ajatteli ihmisistä ja miten se näkyi heidän toiminnassaan. Diagnoosi oli oikea ja tässä tapauksessa erityisenä haasteena oli kykenemättömyys kohdata ja käsitellä ihmisten tunteita sekä auttaa erilaisia ihmisiä eteenpäin isojen muutosten keskellä.

Johtamisen ihmiskäsitys määrittää, mitkä ihmisen ulottuvuudet ovat oleellisimpia silloin, kun häntä johdetaan.

Ihmiskäsityksen haasteet organisaatiossa ovat usein vaikeasti tunnistettavissa ja siksi niiden kielteisiä seurauksia korjataan tarttumalla niihin asioihin, joita on helpompi korjata: prosesseihin, rakenteisiin tai työkaluihin. Hankitaan uusi viestintätyökalu tai kaadetaan muutama seinä tiimien väliltä, jos on ongelmia yhteistyössä. Lisätään avoimuutta myyntijohtajan blogin avulla, jos on ongelmia viestinnän parissa.

Tarinamme esimerkissä henkilöstöjohtaja oli ymmärtänyt asian paremmin: Työntekijöiden hyvinvointia saadaan aikaan, kun ihmiset kohdataan ihannekuvien tai numeroiden sijaan ihmisinä – arvokkaina, tuntevina ja merkitystä hakevina yksilöinä.

www.milestone.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä