METSÄ ON SUOMESSA KAIKESSA MUKANA


Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää. Suomalainen asuukin keskimäärin vain 700 metrin päässä lähimetsästä. Kuva: Jani Riekkinen 

”Puu on supermateriaali, jonka merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa vain kasvaa”, sanoo Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu. 

Kuva kulkee läpi keittiön. Kertojanääni kiinnittää huomion esineisiin, kalusteisiin ja ruokatarvikkeisiin, joita yhdistää yksi asia. Niissä kaikissa on käytetty puuta. 

Video on osa Metsien Suomi -hanketta, jolla metsäala haluaa herättää kiinnostusta metsiin ja lisätä keskustelua metsien luomista ratkaisuista. 

”Suomalaisilla on hyvin vahva suhde metsään. Moniarvoinen keskustelu ja kokonaiskuvan luominen ovat perusedellytyksiä metsien kestävälle käytölle”, sanoo hanketta vetävän Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu. 

”Moniarvoisuus on metsäkeskustelun ydin”, sanoo Kirsi Joensuu, jonka vetämässä Suomen Metsäyhdistyksessä on jäsenenä lähes 50 metsäalan organisaatiota ja metsistä kiinnostunutta tahoa. Kuva: Seppo Samuli

Suomalainen vastuullinen metsien käyttö ottaa huomioon taloudellisen, ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen näkökulman. Yli 600 000 perhemetsänomistajaa saa metsästä tuloa. Metsänomistajat jättävät kanalinnuille riistatiheiköitä ja koppakuoriaisille puuta lahoamaan. Samoissa metsissä myös lenkkeillään ja kerätään marjoja ja sieniä. 

”Vielä muutamia vuosia sitten kuulin sanottavan, että suomalaisten ikiaikainen vaellus metsään olisi päättynyt. Korona-kevät kuitenkin osoitti, että erityisesti vaikeina aikoina metsästä haetaan edelleen rauhaa ja virkistystä”, Joensuu sanoo. 

Arjessaan suomalainen käyttää puuta luultavasti enemmän kuin uskoisi. Pientaloista yli 90 prosenttia on puurakenteisia. Myös yhä useampi päiväkoti, koulu ja kerrostalo halutaan rakentaa terveelliseksi todetusta, hiilidioksidia sitovasta materiaalista. 

”Tässä avainasemassa ovat kunnat, joissa puurakentamista voidaan tukea kaavoituksella ja rakentamistapaohjeissa”, Joensuu sanoo. 

Metsien Suomen videoissa puuta on kaikkialla. Komposiittina siitä valmistetaan kosmetiikkapurkkeja ja jopa kylpyammeita. Selluloosaa on lääkkeissä ja ketsupissa, kuituja kankaissa. 

”Puun käyttöä tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti. Sillä voidaan jo nyt korvata esimerkiksi öljypohjaisia muoveja.” 

Metsänhoitajaksi opiskelleelle Kirsi Joensuulle suomalainen hyvä metsänhoito on kunnia-asia. ”Metsä on aidosti uusiutuva luonnonvara, joka kestävän hoidon ja käytön myötä kasvaa ja sitoo hiiltä.” 

Katso Metsien Suomi -videot ja lue lisää hankkeesta: www.metsiensuomi.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi