Merimatkailua Kustavissa


Kustavin merimaisemissa voi veneillä kiintoisalla reitillä, jonka varrella ovat mukavat pysähdyspaikat Isokari, Katanpää ja Lootholma.

Isoakaria valvoo Pohjanlahden korkein majakka

Kustavin Isonkarin veneilykausi alkaa toukokuussa ja jatkuu syksyllä säätilan mukaan lokakuulle asti. 

”Vierasvenesatamassa on 15 venepaikkaa, ja laitureihin kiinnitytään kylkikiinnityksellä. Ison laiturin ympärillä syvyys on 4,5 metriä. Sataman tuntumassa ovat Satamatoimisto Isobaari sekä tuli- ja grillauspaikat”, matkailuyrittäjä Kari Laaksonen esittelee.

Käyntimaksu on 10 euroa ja yöpyminen 15 euroa, joihin sisältyvät laituripaikka aallonmurtajan suojassa sekä grillauspaikan ja vessojen käyttö.

Saarella ovat muun muassa tilaussauna, hyvät luonnonuimarannat, luontopolku, lasten seikkailupolku ja leikkipaikka, lintutorni, geokätköt ja lammaslaidun. Saarella voi majoittua, vaihtoehtoja on sviitistä aittaan.

Kasvillisuus 186 hehtaarin saarella on runsasta, ja aallonmurtajalla pesii suuri riskiläyhdyskunta. 

Saaren länsipuolella on lähes kahden kilometrin pituinen asumaton avokallioalue, josta seuraava maa-alue löytyy vasta Ruotsin puolelta.

Isonkarin majakkaan pääsee oppaan kanssa kesäkaudella päivittäin, opastus on maksullista. Pohjanlahden korkeimman majakan huippu on 49,4 metriä merenpinnasta. 

Uudestakaupungista on opastettuja laivaretkiä Isollekarille. Tarjolla on myös hyljesafareita. Kasarmiravintola Mainio on avoinna M/S Kertun risteilypäivinä.

Lootholmassa laatumajoitusta ja uusia palveluja

Lootholman suojainen satama on sisälahdessa, ja Ströömin väylän varrella on uusi pistäytymislaituri. Väylän syvyys on kaksi ja sataman kolme metriä. Laitureissa on poijukiinnitys. Polttoainetta eli 98E:tä ja dieseliä saa automaattiasemalta ympäri vuoden, ja satamassa on myös septitankin ja pilssivesien tyhjennys.

Satamamaksu on 25 euroa ja se sisältää venepaikan, sähkön ja veden, wc:n ja suihkun, pyykkituvan, grillipaikat, wifin ravintolassa sekä aamu- ja iltasaunan uudessa saunakeskuksessa.

”Neljän viime vuoden aikana Lootholmassa on rakennettu paljon uutta ja remontoitu vanhaa. Kohteeseen on noussut muun muassa uusia, hotellityylisiä lomahuoneistoja kuumavesialtaineen sekä jurttia eli kalustettuja telttoja”, toiminnanjohtaja Kimmo Laatta kertoo.

Sataman 250-paikkainen ravintola on remontoitu, saunat, wc:t ja suihkut on uusittu, samoin lasten leikkipaikka.

Palvelurakennussiipi ja saunakeskus ovat meren rannassa. Lisäksi alueella on luontopolku, frisbeegolfrata, rantalentopallokenttä sekä suppilauta- ja polkupyörävuokrausta. Kustavin keskusta on kahden kilometrin päässä.

Lootholmassa on myös karavaanareille sopiva leirintäalue. Leirintä- ja satamapalvelut ovat avoinna kesä-heinä-elokuussa sekä viikonloppuisin sään mukaan myös syyskuussa.

Kustavin Lootolmassa kuvassa olevan saunakeskuksen käyttö sisältyy satamamaksuun.

Katanpään linnakesaari kiehtoo lomailijoita

Katanpään linnakesaari on aito luontokohde, joka on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Matkailuyrittäjä Merja Siekkinen kertoo, että pääasiakkaina ovat veneilijät, kesäasukkaat, risteilymatkustajat sekä luonnossa viihtyvät retkeilijät ja majoittautujat.

Suojaisen sataman syvyys riittää isoillekin veneille. Yöpyville venekunnille on 80 paikkaa, joihin tulee sähkö ja vesi. Aisalaiturissa on yhdeksän paikkaa päiväkävijöille.

Sataman päivämaksu on 8 euro. Vierasvenelaituripaikka on 25 euroa/vrk, siihen kuuluvat sähkö, vesi, wc, septityhjennys, tiskipaikka ja grillikatosten käyttö. Satamassa on uusitut laiturit varusteineen. Septitankin tyhjennyspaikka on lähellä ja kaikkien käytössä. 

Huoltorakennuksessa on vesi-wc, suihkut ja kolme tilaussaunaa. Katanpää on myös suosittu melontakohde ilmaisine telttapaikkoineen.

Satamakahviossa on kesäisin keittolounas, ja uutuutena on grillikioski. Taidenäyttelyssä on tänä kesänä Tintti Keskevaarin teoksia.

Kasarmimajoitusta on 49 henkilölle. Upseeritalossa on kaksi huoneistoa, joissa on yhteensä 14 yösijaa. Huoneistoissa on omat keittiöt, wc:t ja suihkut.

Katanpäähän pääsee Uudestakaupungista myös vanhalla, aidolla purjelaivalla eli kaljaasi Olgalla. Risteilyn opastuskierroksella tutustutaan muun muassa saaren tsaarinaikaiseen vesitorniin ja tykkeihin.

Kustavin kunnan matkailuneuvonta (31.5.-15.8.)
Kivimaantie 8, 23360 Kustavi
Meiltä löydät alueen esitteet ja kartat sekä saat parhaat vinkit retkille ja ostoksille.
visitkustavi.fi 
Tavoitat meidät paikanpäältä ke-su klo 11-15.
Puhelinaika ke-la klo 10-18, su klo 10-16 Puh. 044 742 6620 (sesongin ulkopuolella 0505759121)
matkailuneuvonta@kustavi.fi 
@visitkustavi

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika