Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely tuo nykyteknologian avulla historian lähelle katsojaa


Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon monivuotinen Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo Kotkan edustalla käydyn meritaistelun ja sitä seuranneen linnoituskaupungin tarinan. Sota-aikaan, alueella asuneiden ihmisten elämään sekä vedenalaiseen maailmaan pääsee tutustumaan Merikeskus Vellamossa elämyksellisesti ja ajatuksia herättävästi.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely jakautuu kolmeen osioon, jossa johdantona toimii alueen ainutlaatuisia hylkyjä esittelevä osio, jossa keskeisessä roolissa on 1790 uponnut venäläinen fregatti St. Nikolai. Kahdessa pääosiossa pureudutaan Ruotsinsalmen meritaisteluihin sekä merilinnoitukseen ja sen asukkaiden elämään. 

”Näyttelyn fokus on ihmisissä, joten se poikkeaa perinteisestä sotahistoriallisesta näyttelystä”, kertoo Suomen merimuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen. 

Aihe on paikallishistorian kannalta todella tärkeä. Ruotsinsalmi on ainutlaatuinen hylkyalue ja merilinnoitus on aikanaan ollut Suomen suurimpia asutuskeskuksia. Kotkan ulkopuolella alueen historiaa ei vielä tunneta laajasti, joten näyttely tarjoaa monelle katsojalle uutta. 

Merikeskus Vellamoon helposti omalla veneellä

Merikeskus Vellamolla on oma vieraslaituri, johon voi kiinnittyä vierailun ajaksi. Laituri löytyy rakennuksen pohjoispäästä – 60˚28,4’N/26˚56,7’E – ja siinä on kahdeksan aisakiinnityspaikkaa ja 30 metriä kylkikiinnitykseen.

Elämyksiä ja vaikuttavuutta teknologian avulla 

Näyttely hyödyntää laajasti nykyteknologiaa, jonka avulla ihmiskohtalot, historialliset tapahtumat ja esineistö saadaan heräämään eloon. Kolme merkittävää näyttelyelementtiä rytmittävät katsomiskokemusta. 

”Ensimmäinen näistä on interaktiivinen hylkyseinä, joka luo illuusion sukeltamisesta St. Nikolain hylyllä. Hylyllä voi liikkua, löytää esineitä ja hakea lisätietoja”, Tirkkonen kertoo. 

Näyttelyn suurin ja vaikuttavin teos on Savua aalloilla -virtuaalielämys, jonka luomisessa on hyödynnetty esimerkiksi peliteknologiaa. Noin kymmenen minuuttia kestävä esitys näyttää Ruotsinsalmen meritaistelun kaikessa raadollisuudessaan. Esitys saakin monen katsojan hiljentymään. 

Näyttelyn viimeisessä osiossa pääsee tutustumaan Ruotsinsalmen linnoituksen pienoismalliin, joka yhdistää perinteistä kaupunkipienoismallia sekä uutta teknologiaa. Se näyttää rakennusten lisäksi projisointien avulla esimerkiksi maiseman, vuodenaikojen vaihtelut ja ihmisten asuinpaikat. 

Tirkkosen mukaan teknologia tuo näyttelyyn paitsi elämyksellisyyttä, myös koskettavuutta. 

”Voimme herättää pohtimaan ja tuoda myös mahdollisuuksia samaistua niihin ihmisiin, joista näyttely kertoo”, hän summaa. 

Lue lisää: www.merikeskusvellamo.fi

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Vapaa-aika