Tahdon! on hyvän mielen näyttely nostalgikoille ja vintage-harrastajille


Nostalgiannälkäisten, romantikkojen ja vintage-harrastajien on aivan pakko nähdä Tahdon! Rakkauden tarinoita -näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa.

Kymenlaakson museon kokoama näyttely esittelee suomalaisia hääpukuja ja -perinnettä sekä kertoo kuhunkin pukuun liittyvän rakkaustarinan alkaen 1800-luvun talonpoikaishäistä. Pukukavalkadi päättyy vuoteen 1999.

Toisin kuin nykyään entisaikojen hääpuvut ja muut tekstiilit olivat itse tehtyjä. Näyttely sukeltaa siten myös suomalaiseen käsityöperinteeseen ja tuo esille käsityötaitojen suuren merkityksen. Kesäkuussa avautunut näyttely on esillä kolme vuotta.

Puvuille ja esineille on haluttu antaa mahdollisimman paljon tilaa. Sen vuoksi seinillä ei ole suuria infotauluja kuten näyttelyissä yleensä, vaan aiheesta kertova sanallinen tieto on luettavissa vitriinien edessä olevilta helppokäyttöisiltä tableteilta.

Tekstiilikonservaattori Jaana Kataja, Kymenlaakson museo

Modernia häätunnelmaa näyttelyyn tuovat valokuvaaja Marko Laukkarisen keveät hääkuvat. Näyttelystä vastaavat tutkija Liisa Koho ja konservaattori Jaana Kataja toivovatkin, että yleisö uskaltaisi rohkeasti täppäillä tabletteja, viipyillä näyttelyssä taustalla soivia häävalsseja kuunnellen ja vaikka niiden tahdissa parketilla pyörähdellen. Välillä voi vain istuskella tai kokeilla sovituskoppiin varattuja hääpukuja.

Tahdon! -näyttely on täynnä iloa, onnea ja tulevaisuuden uskoa. Se on hyvän mielen näyttely rakkaudesta, joka kertoo, että ajat ja tavat ovat muuttuneet, mutta häät ovat säilyttäneet asemansa avioliiton sinettinä.

Tahdon! Rakkauden tarinoita on esillä Merikeskus Vellamossa (Tornatorintie 99, Kotka) 30.10.2022 saakka.

www.merikeskusvellamo.fi/tahdon-rakkauden-tarinoita/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Vapaa-aika