Meriaura kasvaa kovassa kansainvälisessä kilpailussa


Tuulivoimarakentaminen jatkuu kiivaana ja voimaloiden koko kasvaa jatkuvasti. Nyt keskustellaan jopa 100-metristen lapojen kuljetuksista. Jessica Saari, Meriauran projektimyyntijohtaja, on tottunut hoitamaan ylisuurien komponenttien merikuljetuksia.

”Meillä on vankka kokemus mitä erilaisemmista lasteista, ja asiakasportfoliomme kattaa niin tuulivoimalarakentajat, satamakonevalmistajat kuin telakkateollisuudenkin, muita raskaan teollisuuden toimijoita unohtamatta”, Saari kertoo.

Meritse tapahtuvien projektikuljetusten suunnittelujänne on tyypillisesti pitkä. Tiivistä valmistelutyötä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa usein jopa pari vuotta. Meriauran kokeneista merimiehistä ja insinööreistä koostuva suunnittelutiimi vastaa kuljetusten sujuvuudesta ja turvallisuudesta viimeistä yksityiskohtaa myöten.

”Meriaura on kuljettanut vaativia erikois- ja raskaslasteja uniikeilla kansilastialuksillaan jo yli 10 vuoden ajan”, Rosin ja Saari kertovat.

Eräkokojen kasvu on trendi myös Meriauran toisessa kuljetussegmentissä, nk. bulk-lasteissa. Tämän vuoksi Meriaura onkin laajentanut tonnistoaan, joka tällä hetkellä käsittää 21 alusta. Laivaston uusimmissa 8 000 lastitonnin monikäyttöisissä aluksissa on nosturit. Ne soveltuvat siten myös projektilasteihin.

”Tavoitteemme on yhdistellä enemmän kuljetuksia osalasteiksi. Bulkkia ja projekteja voidaan myös yhdistää”, kertoo Meriauran toimitusjohtaja Beppe Rosin. Yhtiön kuivalastialukset kuljettavat mm. kierrätysmateriaaleja, agri-bulkkia ja mineraaleja.

”Bio-polttoaineiden, kuten hakkeen ja pellettien kuljetusvolyymit, ovat vahvassa kasvussa, joten olemme hankkineet erityisesti juuri tähän liikenteeseen soveltuvia aluksia”, Rosin jatkaa.

Epätavallinen kasvutarina

Turkulaisen Meriauran historia on kuin amerikkalainen menestystarina. Se sai alkunsa 80-luvulla, kun Jussi Mälkiä ystävineen osti Aura-hinaajan majoituskäyttöön.

Harrastuksesta tuli työtä ja nyt suomalaisyritys kilpailee isojen kansainvälisten merilogistiikkayritysten kanssa ja on yksi alansa merkittävämpiä toimijoita Pohjois-Euroopassa. Yhtenä menestystekijänä Rosin pitää Meriauran melko harvinaista yritysrakennetta.

”Toisin kuin moni muu tämän alan yritys, olemme säilyttäneet kaikki elementit itsellämme: alusten omistus, tekniikka, miehitys ja kaupalliset operaatiot. Hyvän kokonaisosaamisen vuoksi pystymme joustavaan ja luotettavaan toimintaan.”

Meriaura on myös profiloitunut varustamona, jolle ympäristöasiat ovat esillä kaikessa tekemisessä. Esimerkiksi osa yhtiön käyttämästä polttoaineesta on jätepohjaista kierrätettyä ”Ecofuelia”, jota yritysryhmä kerää ja jalostaa itse elintarviketeollisuuden sivuvirroista.

”Olemme käyttäneet huomattavan määrän rahaa ja resursseja todellisesti kestävien ratkaisujen kehittämiseen ja päästöjen vähentämiseen. Tällaista ei ole tiettävästi tehnyt kukaan muu tällä alalla, joten voimme oikeutetusti sanoa olevamme edelläkävijöitä kestävässä merenkulussa”, Rosin kiteyttää.

www.meriaura.fi/en

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kuljetus ja Logistiikka