Vapaaehtoiset piristävät ryhmäkodin päivää bingolla ja tanssiaisilla


“Ihan kaikista tärkeintä on se, että ikäihmisillä, muistisairailla ja kehitysvammaisilla on turvallinen ihminen lähellään”, kiteyttää MEREON ryhmäkoti Kanelin vastaava sairaanhoitaja Jutta Manninen.

Pääkaupunkiseudulla toimiva MEREO/Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry on yhteiskunnallinen yritys, jonka taustalla vaikuttavat Vanhus- ja Lähimmäispalvelun Liitto ry sekä Ikäinstituutin säätiö.

Hoivatyötä tehdään asukkaiden ehdoilla. Esimerkiksi 12-paikkaisessa Kanelin ryhmäkodissa vanhus saa nukkua aamuisin niin pitkään kuin nukuttaa. Kerran viikossa saunotaan rauhassa, ja silloin paikalla on normaaliin verrattuna tuplamäärä hoitajia avustamassa.

Kaikissa MEREON kahdeksassa ryhmäkodissa huomioidaan myös ikäihmisten ja kehitysvammaisten omaiset. “Kannustamme heitä olemaan mukana asukkaidemme elämässä meille muuton jälkeenkin. Omaisten läsnäolo auttaa vanhuksia oman identiteetin säilyttämisessä”, Jutta Manninen sanoo.

Hän suorittaa parhaillaan korkeakoulututkintoa vanhustyössä ja harjoittaa omaisyhteistyön kehittämistä ryhmäkoti Kanelissa ja MEREON johdon kanssa.

“On helppo toimia, kun toimintamme johdolla on kasvot. Toimintamme johdossa uudet ideat otetaan innostuneesti vastaan ja niihin tarjotaan resursseja”, Manninen kertoo.

MEREO järjestää ikäihmisille ympärivuorokautista palveluasumista, vuokraa asuntoja sekä tarjoaa kotihoitoa ja päivätoimintaa.

“Meiltä voi hankkia palveluja niin omakustanteisesti kuin kuntien palveluseteilläkin”, toimitusjohtaja Raija Saari kertoo.

Yritys toimii voittoa tavoittelematta. Tuotto käytetään palvelujen kehittämiseen ja vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

“Vapaaehtoiset ovat pitäneet meillä esimerkiksi bingoa ja tanssiaisia. Ystävänpäivänä yksi vapaaehtoisista teki vanhusten kanssa humoristisen näytelmän”, vapaaehtoistyön koordinaattori Anu Molarius kertoo.

Kuka tahansa kiinnostunut voi ottaa yhteyttä MEREOON Molariuksen kautta, ja kaikki ideat ovat tervetulleita.

“Osa vapaaehtoisista käy ryhmäkodeissamme säännöllisesti, mutta sekin, kun opiskelijat kävivät kerran lukemassa lehtiä ääneen, oli iso ilo. Vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi juttukavereina ja vain olla läsnä. Nuoret, vaikkapa opiskelijat, ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

MEREO pyrkii lievittämään myös kotona asuvien ikäihmisten yksinäisyyttä.”

“Meillä on meneillään Etsivän Vanhustyön projekti. Kartutamme sen avulla avun ja seuran tarvetta”, Raija Saari kertoo.

Lisätietoa: www.mereo.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli