”MEILLÄ ON GRETAN KANSSA SAMA TAVOITE”


Tampereen Sähkölaitoksen viisikymppinen toimitusjohtaja Jussi Laitinen ei miellä itseään ilmastoaktivistiksi, kuten 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg. Heillä on kuitenkin paljon yhteistä: ”Me molemmat tähtäämme jatkuvuuteen. Haluamme Tampereella keksiä ratkaisuja ilmastonmuutokseen, jotta Gretalla on elinvoimainen maapallomme tulevaisuudessakin. Yritysjohtajana ajattelen asiaa kuitenkin excelien avulla”, Laitinen kuvaa tulokulmaansa.

Tampereen Sähkölaitos teki ilmastokäänteen vuonna 2010. Silloin valittiin uusiutuvat energialähteet tulevaisuuden tavaksi tuottaa energiaa. ”Olemme sen jälkeen rakentaneet Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen, pelletti- ja hakelämpölaitokset sekä kehitelleet Euroopan suurimman järvikylmään perustuvan kaukojäähdytysjärjestelmän. Seuraavaksi korvaamme Naistenlahti 2 -voimalaitoksen modernilla kolmoslaitoksella, joka voi käyttää täysin biopolttoaineita.”

Pelkillä polttoaineilla ja sähkön myynnillä ei energia-alalla pärjää. On uskottava Gretaan.

Geolämpötekniikka polttelee Laitista kovasti, mutta aika ei ole ollut kypsä Tampereella. ”Pelkillä polttoaineilla ja sähkön myynnillä ei energia-alalla pärjää. On uskottava Gretaan. Kiertotalous ja vastuulliset valinnat ovat vahva trendi, koska me suomalaiset haluamme aina olla maailman parhaita. Siksi olemme tuotteistaneet sähköautojen latauspalvelun ja kaukolämmön älykkyydenkin”, muistuttaa Laitinen.

Tampereen Sähkölaitoksen energiakäänne on puolivälissä matkalla kohti tavoitevuotta 2030. Silloin energiantuotannosta jo 90 % aiotaan tehdä uusiutuvilla. ”Ja hiilidioksidipäästömme ovat silloin 95 % pienemmät kuin vuonna 2010! Omistajamme Tampereen kaupunki on juuri julkistanut ensimmäisen ilmastobudjettinsa ja sen toteuttamisessa Sähkölaitoksella on keskeinen rooli.”

Laitisen johdolla Sähkölaitoksella tehdään juuri sitä timanttista ilmastotyötä, josta aktivistit huutavat otsikoissa. Hämäläiset ovat kuitenkin vaatimattomia nostamaan omaa häntäänsä. ”Meillä on kotona whippet”, paljastaa Laitinen. ”Se on nöyrä vinttikoira, jolla on vauhtia ja voimaa, mutta sen häntä ei koskaan nouse selkälinjan yläpuolelle. Se sopii meille.”

www.sahkolaitos.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi