Matalan kynnyksen kautta eräpoluille


Suomen Retkeilyliitto on perinteikäs parinkymmenen paikallisen retkeilyseuran kattojärjestö, joka ylläpitää omaa kämppäverkostoa, järjestää retkiä ja tapahtumia sekä julkaisee Retkeilijä-lehteä.

Retkeilyliitto yhdistää väkeä kokeneista vaeltajista aloitteleviin päiväpatikoijiin. Yhteistä heille on halu kuulua samanhenkiseen seuraan, mahdollisuus osallistua tapahtumiin ja oikeus käyttää liiton kämppiä. Aloittelevaa eräilijää retkeilyjärjestöön kuuluminen auttaa monin tavoin; osa seuroista järjestää koulutusta, yhteisiltä retkiltä on hyvä aloittaa, kokeneemmilta saa vinkkejä ja kämpät tuovat turvaa retkien tukikohtina.

Suomen Retkeilyliitolla on omia kämppiään Länsi-Lapissa ja Lieksassa. Tunturimaisemiin pääsee Pallastunturien tuntumassa olevilta Enontekiön Varkhanmukkan ja Kittilän Rihmakurun kämppäalueilta. Useat vaellusreitit ja ladut alkavat melkein pihapiiristä. Molemmilla alueilla on käytössä useampia erikokoisia kämppiä. Näiden lisänä Enontekiön Käkkälöjoella on pieni kämppäsauna.

Lieksassa liitolla on entinen savottakämppä Ukonjoen partaalla. Karhunpolun retkeilyreitti sivuaa kämppäaluetta, ja Patvinsuon kansallispuisto on vain pienen matkan päässä. Kaikilla liiton alueilla on saunat. Näiden lisäksi jäsenseuroilla on omia tukikohtiaan ja kämppiään.

Suomen Retkeilyliitolla ei ole henkilöjäseniä, vaan noin 1800 retkeilijää kuuluu liittoon itsenäisten jäsenseurojen kautta. Lähin seura löytyy vaikkapa liiton nettisivujen www.suomenretkeilyliitto.fi kautta. Paikallisseurojen toiminnan ohessa Naturefriends International -järjestön (NFI) jäsenyys tuo toimintaan kansainvälisenkin tuulahduksen.

 

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Matkailu