mariPOC®-testijärjestelmä kertoo positiivisen koronatuloksen 20 minuutissa


ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä sekä tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

mariPOC®:illa voidaan nopeasti ja luotettavasti tutkia samanaikaisesti 11 yleistä taudinaiheuttajaa. Se on koronan kohdalla oikea työkalu testaamaan taudin tartuttavaa vaihetta ja päättämään eristyksestä.

Infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistuneen suomalaisyritys ArcDian kehittämä mariPOC®-laite löytyy jo laajalti yksityisistä lääkärikeskuksista sekä perusterveydenhuollon sektorilta ympäri Suomen.

”Testausmenetelmä on nopea ja tehokas silloinkin, kun potilasvirta on suuri. Helppokäyttöiseen laitteeseen ei vaadita teknistä koulutusta, hoitaja voi hyvin käyttää sitä”, kertoo ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

”Suomen nykyisen laitekannan testauskapasiteetti on yli 7 000 laajaa hengitystieinfektiotestiä vuorokaudessa, koronavirustestejä voisi tehdä 15 000 vuorokaudessa”, jatkaa tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen. Testitulokset kerätään automaattisesti ArcDian mariCloud™-pilvipalveluun, joka tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa virusinfektioista viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön.

”Kotimaisten testien toimitusvarmuus on huippuluokkaa, tulos tarkka ja hinta edullinen.”

mariPOC®-menetelmä eroaa vasta-ainetestistä ja PCR-geenitestistä siten, että se antaa luotettavan positiivisen tuloksen taudin akuuttina tartuttavana aikana. Kun testi on jälleen negatiivinen, tauti ei ole enää tartuttava ja esimerkiksi epidemian eristystoimenpiteet voidaan purkaa. Kotimaisten testien toimitusvarmuus on huippuluokkaa, tulos tarkka ja hinta edullinen.

”Näyte tutkitaan paikan päällä. Potilas voi jäädä odottamaan diagnoosia ja oikeasta hoidosta päätetään nopeasti”, painottaa Mäkilä.

Koronadiagnoosia on tähän asti odotettu päiviä, mikä on tarkoittanut ylimääräisiä karanteenipäiviä niin potilaalle kuin lähipiirillekin. mariPOC®:lla positiivisista koronanäytteistä 90 prosenttia valmistuu 20 minuutin sisällä, negatiiviset kahdessa tunnissa.

”Testi kertoo, mikä taudinaiheuttaja oireiden takana on”, Koskinen tiivistää ja muistuttaa: ”Keväällä tehdyistä COVID-19-testeistä vain 5 prosenttia on ollut positiivisia eli on ollut 10 kertaa todennäköisempää, että potilaalla on joku muu tauti. mariPOC®-testit tunnistavat yli 10 muutakin yleistä hengitystieinfektiotautia, kuten infl uenssan ja angiinan”.

Jaa tämä artikkeli


Terveys