Maiseman ammattilainen auttaa pihan suunnittelussa


Kuvat: Lari Järnefelt/ Felt fotografi Pihan suunnittelija: Tiina Töyrä/ Loistava Design

Nykyään pihojen sisustamisesta on tullut yhä suositumpaa. Kun ostetaan talo tai tontti, huomioidaan piha oleellisena osana asumisen ja elämisen laatua. Piha tarjoaa tilaa rentoutumiseen, erilaisiin harrastuksiin ja hyödylliseenkin puuhasteluun. On tärkeää, että pihalla on juuri niitä asioita, joita pihan käyttäjä tarvitsee. Jollekin tärkeätä on vihreys ja kasvien runsaus, jollekin helppohoitoisuus. Tilaa pitää olla autolle ja kenties veneelle, lisäksi halutaan oleskelua, grillausta ja kauniita näkymiä. Miten tämän kaiken saisi sitten toteutettua niin, että tila riittää, eikä tule tehtyä sellaisia ratkaisuja, joiden muuttaminen myöhemmin on hankalaa tai kallista.

Ammattitaitoinen maisemasuunnittelija on piha- ja ulkotilasuunnittelun ammattilainen. Maisemasuunnittelijan ammattitaitoon kuuluu esimerkiksi pihan tilanjako ja toimintojen sijoittelu, piha-asioita koskevien lakipykälien tuntemus sekä ympäristönäkökohtien huomiointi. Maisemasuunnittelija tuntee pihan rakenneratkaisut ja materiaalit, hulevesien käsittelyyn ja kuivatukseen liittyvät seikat sekä on itsestään selvästi rautainen kasviammattilainen. Maisemasuunnittelija auttaa ratkaisemaan pihan erilaiset haasteet.

Kasvillisuuden suunnittelussa tärkeintä on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan, jolloin kasvin menestyminen varmistuu. Maisemasuunnittelija auttaa myös saamaan pihasta toimivan ja helppohoitoisen, jolloin sen kunnossapito ei vie liikaa aikaa ja toiminnot ovat sujuvia. Mikäli ratkaistavana on jokin tietty ongelma, maisemasuunnittelija tekee mielellään kertakäynnin pihalle, ja antaa vinkkejä, jotka auttavat omatoimipihanlaittajaa tekemään oikeanlaiset ratkaisut.

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa sekä kehittää ammattimaista maisemasuunnittelua. Maisemasuunnittelijat ry osallistuu syksyn Habitare-messuille. Tule käymään osastolla 6H67, niin saat selville, miten maisemasuunnittelija voi olla avuksi omassa hankkeessasi.

www.maisemasuunnittelijat.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Piha ja puutarha