Maaperän rakennettavuusselvityksillä säästyt yllätyksiltä


Nykyään rakennetaan entistä enemmän alueille, joissa on jo aiemmin ollut rakennuksia tai teollista toimintaa. Näissä kohteissa on tärkeää tehdä historiaselvitys aiemmasta käytöstä ja määrittää sen perusteella esimerkiksi maaperän pilaantuneisuusselvityksen tarve.

Koskemattomia alueita ei juurikaan ole kasvukeskuksissa. Jos selvityksiä ei tehdä kunnolla, kustannuksiin ja aikatauluihin vaikuttavia yllätyksiä voi olla luvassa. Esimerkiksi pilaantuneen maaperän kunnostaminen voi maksaa enemmän kuin tontin hankintahinta”, Taratestin toimitusjohtaja Tero Mäkinen kertoo.

Geotekniikkaan ja ympäristötutkimuksiin erikoistunut Taratest tarjoaa muitakin varhaisen vaiheen selvityksiä, joilla voidaan arvioida esim. kohteen perustamistapaa sekä tehdä korkeustarkasteluja ja alustavaa pinnantasaussuunnittelua. ”Näillä selvityksillä tuotetaan arvokasta tietoa mahdollisen toteutuksen arviointiin ja kannattavuuslaskentaan.”

Jo 40 vuotta alalla toiminut Taratest on ollut mukana maan suurimmissa infrahankkeissa ja vaativissa talokohteissa. Yritys tarjoaa asiantuntijan näkemystä siihen, millaisia kustannusvaikutuksia olosuhteilla on rakentamiseen, ja miten nämä olosuhteet vaikuttavat rakennusten sijoitteluun tai massoitteluun sekä millaisia lisätutkimuksia tarvitaan kuhunkin hankkeeseen. ”Varhaiset rakennettavuusselvitykset ovat parasta riskienhallintaa”, Mäkinen summaa. ν

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Rakentaminen