Maailman älykkäin valaisin


Jos suomalaisen valaisinosaamisen yhdistäisi viimeisimpään teknologiaan, tuloksena voisi olla maailman älykkäin katuvalaisin. Sellaista koekäytetään parhaillaan Meltronin ja Huawein yhteistyönä Suomessa. 

”Katu- ja pihavalojen suhteen on ihan hirveästi kehitettävää”, Meltron Oy:n senior adviser Ville Sistonen puuskahtaa haastattelun aluksi. Suomessa on yhä käytössä satoja tuhansia vanhoja katuvaloja, jotka imevät energiaa kuin Kukkolankoski vettä. ”Valot voitaisiin vaihtaa ledeiksi ja suunnata paremmin. Näin katuvalojen väliin ei jää vaarallisia mustia alueita”, Sistonen sanoo. Meltronilla tämä tajuttiin jo kymmenkunta vuotta sitten. Alettiin kehittää aivan uudenlaista valaisinta, joka sopisi myös teollisuuskiinteistöjen pihoille. 

Poikkeuksellinen investointi 

Meltronin optinen suunnittelu oli korkealaatuista koko maailmankin tasolla. Meltronin avainhenkilöiden kehittämä optinen teknologia sopi puhelimiin ja tabletteihin niin hyvin, että Amazon. com osti sen. Nykyään tätä keksintöä käytetään maailman myydyimpien e-kirjojen lukupäätteissä. ”Yrityskaupasta saaduilla tuloilla pystyttiin satsaamaan katuvalaisimien tuotekehitykseen harvinaisen paljon. Suomessa tehtiin vuosien ja miljoonien eurojen kehitystyö”, Sistonen kertoo. Tuloksena syntyi Meltron RS. Yhden perinteisen spotin sijaan siinä on siivekkeet, kaksi valonlähdettä kummallakin puolella ja neljä ohjattavaa kanavaa. RS valaisi tehokkaammin juuri sinne, minne piti. Kunkin kanavan valon määrää voi säätää erikseen. Energiaa säästyi. Keskelle valaisinta suunnittelijat jättivät tyhjän tilan. Se ei ollut sattumaa. Se oli paikka, joka voisi tuoda älyn valoon. 

Kansainvälistä huippua 

Huawei Technologies on yksi maailman suurimmista informaatio- ja viestintäteknologian yrityksistä. Pelkästään älykaupunkien osalta se on mukana yli 160 projektissa ympäri maailmaa. ”Panostamme älykaupunkeihin hyvin paljon keinoinamme digitalisaatio ja kestävä kehitys. OECD arvioi kaupunkien energiankulutuksen kasvavan vuoteen 2030 mennessä jopa 60 prosenttia. Kehittyneimmissä kaupungeissa infrastruktuurin ja rakennuksien valaistus ja lämmitys ovat isoimpia energiankuluttajia. Energiaa on yksinkertaisesti opittava hyödyntämään paremmin”, Huawein yritysliiketoiminnasta vastaava maajohtaja Ira Keskitalo kertoo. Huaweilla älykaupunkiekosysteemeineen oli ratkaisu Meltronin valaisimen tyhjään kohtaan – itse asiassa lukuisia ratkaisuja. Siihen voisi asentaa erilaisia sensoreita tai kameroita. Valaisin voisi niiden avulla tuottaa reaaliaikaista tietoa esimerkiksi säästä ja liikenteen määrästä. Valon voimakkuutta voisi säätää sen mukaan, kuinka hämärää tai sumuista on. ”Urheilukenttiä ei tarvitsisi valaista turhaan, vaan valaistusta voitaisiin säätää käyttäjistä ja ympäristöstä saatavan ajantasaisen tiedon mukaan. Tämä voi säästää jopa 85 prosenttia perinteisiin valaisimiin verrattuna”, Keskitalo toteaa. Tärkeää oli myös Huawein osaaminen ison mittakaavan tietojenkäsittelyn ja langattomien sekä langallisten verkkojen suhteen. Niiden avulla valaisinpylväiden keräämä tieto pystytään lähettämään analysoitavaksi eteenpäin ja hyödyntämään päätöksenteossa. 

Koekäyttö ja rahoitusmalli 

Syyskuussa 2020 Huawei ja Meltron allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyöstä. Sen jälkeen Meltron RS -valaisimen ja Huawein älyteknologian todettiin toimivan yhdessä. Tammikuussa testattiin käytännössä. ”Olemme innoissamme tuloksista ja yhteistyöstä Huawein kanssa. Tämä on meille ja suomalaiselle osaamiselle läpimurto”, Sistonen sanoo. Myös uutta rahoitusmallia on ideoitu. ”LaaS eli Lightning as a Service säästäisi kaupungin isoilta alkuinvestoinneilta. Me toimittaisimme älykkään valaistuksen. Kaupunki pääsee heti kiinni säästöihin hankkimalla kuukausi- tai vuosilisenssin ohjelmistoon”, Sistonen pohtii. 

Tutustu tarkemmin:

www.huawei.com

www.meltron.com

Jaa tämä artikkeli


Energia ja Ympäristö