Maailma voi muuttua yllättäen – voivatko rakennuksetkin?


Kevään koronapandemia näytti konkreettisesti, miten tilanteet voivat yhteiskunnassa muuttua nopeasti ja miten muutokset heijastuvat rakennusten käyttöön. Perinteisten rakennusten on kuitenkin vaikea sopeutua uusiin tilanteisiin. Adapteon rakennusten kohdalla tilanne on toinen.

Etätyössä ja -opetuksessa tilat jäävät käyttämättä, mutta kulut pyörivät

Koronapandemian pitkäaikaisia, pysyviä vaikutuksia on vielä vaikea arvioida täsmällisesti, mutta nähtävissä on jo trendi etätyön lisääntymiselle. Tällöin vanhaa toimisto- ja liiketilaa ei tarvita enää yhtä paljon kuin aiemmin, mutta vajaakäytöllä olevien tilojen kulut ovat edelleen samat.

Myös kouluissa tilat jäivät keväällä 2020 vajaakäytölle opetuksen siirryttyä verkkoon. Toisaalta syksyllä on tuskailtu tilan puutteen kanssa, kun suositeltuja etäisyyksiä oppilaiden sijoittelussa on ollut hankalaa toteuttaa.

Muunneltavat rakennukset mukautuvat käyttäjiensä tarpeisiin

Adapteo Finlandin toimitusjohtaja Juha Kalliokuljun mukaan edellä mainittujen ongelmien taustalla on perimiltään perinteisten rakennusten joustamattomuus. Tiloja ei saada muokattua käyttäjiensä muuttuvien tarpeiden mukaan, ja käyttäjien odotetaan joustavan tilan asettamien puitteiden mukaan. 

Adapteon muunneltavat rakennukset toimivat kuitenkin päinvastoin kuin perinteiset rakennukset. Laadullisesti ne täyttävät samat rakennusmääräykset kuin perinteiset rakennukset, mutta niitä ei rakenneta kiinteästi paikalleen vuosikymmeniksi vaan ainoastaan käyttäjiensä tarpeen ajaksi.

”Kun rakennuksia ei enää tarvita, rakennusmoduulit irrotetaan toisistaan, kunnostetaan ja siirretään seuraavaan käyttökohteeseen. Muunneltavat rakennukset edustavat siis rakennusten kiertotaloutta.  Muunneltavat rakennukset muokkautuvat tarvittaessa myös käytön aikana. Esimerkiksi, jos tilaa tarvitaan lisää, sitä tuodaan lisää. Tai jos käyttötarve vähenee, turhat tilat viedään pois”, kertoo Kalliokulju.

Rakennusprojektin budjetointi on helpompaa kuin koskaan

Kiinteiden kuukausivuokrien ansiosta muunneltavat rakennukset on helppo budjetoida. Niihin ei liity samanlaista investointiriskiä kuin perinteisen rakennuksen rakentamiseen.

Adapteon rakennusten kuukausivuokraan sisältyvät lisäksi kaikki rakennuksen ylläpito- ja huoltokulut, joten rakennuksen käyttäjä tietää tarkalleen etukäteen, mitkä kiinteistökulut vuokra-ajalta ovat.

Muunneltavien rakennusten kanssa tulevaisuuden suunnittelu on myös joustavampaa. Jos rakennuksen käyttötarve on epävarmaa 10 vuoden päästä, se ei haittaa muunneltavan rakennuksen kohdalla.

Adapteo

  • Rakentaa ja vuokraa muunneltavia rakennuksia
  • Loppukäyttäjinä mm. koulut, päiväkodit, toimistot, hoiva-ala, palveluasuminen
  • Vuokra-ajat muutamista kuukausista kymmeniin vuosiin
  • Toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Saksassa
Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi