Maailma paranee lakupala kerrallaan


Kouvolan Lakritsi Oy:ssä vastuullisuus yhdistyy vanhan tehtaan arvoihin ja toimintaan. 

”Vaikka vastuullisuusajattelu on meillä monen päätöksen taustalla, suhtaudun hieman kaksipiippuisesti koko vastullisuusteemaan”, toteaa lakutehtailija Timo Nisula Kouvolan Lakritsista. ”Vastuullisuus on laaja asia ja sitä tulisi pohtia syvällisemminkin kuin yksittäisten valintojen kautta.” 

”Se, että asiasta tehdään koko ajan suurta numeroa, kertoo että paljon on vielä tehtävää. Meillä vastuullinen toiminta on jo uusi standardi ja vastuullisuuden unohtavalla yrityksellä ei käsittääkseni ole enää paikkaa nykyisessä yritysmaailmassa.” 

Nisulan mukaan myös kuluttajat ajattelevat samoin. ”Erityisesti nuoremmille nämä asiat ovat niin itsestäänselviä, ettei niitä heille tarvitse enää erikseen painottaa.” 

Kouvolan Lakritsin suurin vastuullisuuteen tähtäävä muutos on tuotannon siirtyminen sataprosenttisesti suomalaiseen, uusiutuvaan biokaasuun. ”Olemme myös kehittäneet energiatehokkuutta, kierrätämme kaiken minkä voimme sekä hyödynnämme hävikit. Toimimme mahdollisimman pitkälle kiertotalouden normien mukaan.” 

”Meillä vastuullinen toiminta on jo uusi standardi”

Universumin parasta lakua 

Kouvolan Lakritsi on 114 vuotensa aikana raivannut tiensä suomalaisten sydämiin. Suomalaiset ovat hyviä karkinsyöjiä: jokainen suomalainen popsii vuodessa 14.5 kg makeisia, josta lakritsan osuus on 3–4 kg. Lakritsan myynti on kasvussa koko maailmassa. 

”Itse tulin tehtaan johtoon 12 vuotta sitten ja ajattelin silloin, että tuote on mainio, mutta ei kuitenkaan aivan siinä asemassa, jonne se kuuluisi.” 

Parhaallakaan brändityöllä ei päästä tuloksiin, jos itse tuotteessa olisi ongelmaa. Kouvolassa ei näin ollut. ”Reseptimme lisäksi tuotantomenetelmällä on väliä: yhdistämme arvokkaat käsityöläisperinteet vastuulliseen ajatteluun. Keitämme lakritsimassaa huolella usean tunnin ajan ja annamme sen kuivua rauhassa yön yli ennen pakkaamista. Pakkauksen osalta tutkimme ekologisten materiaalivaihtoehtojen käyttöönottoa sitä mukaa kun niitä tulee markkinoille.” 

Nisula vertaa tehtaan valmistusprosessia leivän leipomiseen: moni tunnistaa eron perinteisen, taikinajuureen leivotun ja tavallisen leivän välillä. ”Meidät onkin rankattu Suomen parhaaksi lakritsaksi vuonna 1995, mutta tavoitteenamme ei ole tehdä pelkästään Suomen parasta, vaan universumin parasta lakritsaa.” 

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle