Luontoon viihtymään oman tyylin mukaisesti


Retkeily ei ole varusteurheilua eikä kaikkia varusteita tarvitse ostaa kerralla. Tarve riippuu omasta tekemisestä sekä retkien kohteesta ja pituudesta. Partioaitan asiantuntijat opastavat niin aloittelevia kuin kokeneita retkeilijöitä ja ulkoilijoita sopivien varusteiden valinnassa. 

Suomalaisilla on yleensä jo käytössään ulkoiluvarusteita, jotka sopivat hyvin päiväretkelle. Partioaitan ”valikoimatiimi” eli Markus Mäkinen, Teemu Vuohensilta ja Hanna-Mari Anttonen kertovat, että varustepohdinta ja tarvittaessa lisähankinnat on tehtävä yleensä silloin, kun lähdetään maastoon yönyliretkelle. 

Kun maastossa yövytään, on kiinnitettävä huomiota kunnollisen vaatetuksen ja jalkineiden lisäksi myös majoittumiseen ja ruuanlaittoon eli mukaan tarvitaan retkikeitin tai ainakin termospullo. 

”Turvallisuus eli näkyvyys, lämpimyys ja varusteiden säänsieto korostuvat erityisesti kylmänä vuodenaikana. Tähän liittyy myös omien retkeilytaitojen kehittäminen nuotionteosta ja suunnistuksesta alkaen”, Teemu muistuttaa. 

Hanna-Mari kertoo, että Partioaitan anorakkeja, housuja ja monia muita retkeilyvaatteita ja -jalkineita voidaan käyttää myös lähiulkoilussa tai kaupungillakin, joten ne eivät ole pelkästään vaellusvarusteita vaan sopivat kaikkeen ulkoiluun: 

”Korkealaatuiset retkeily- ja vaellustekstiilit ovat monipuolisia. Niille on ominaista yhdistelymahdollisuus, toiminnallisuus, mukavuus, kestävyys ja laatu.” 

Retkellä nautitaan omassa tahdissa 

Mukavuus retkelläkin merkitsee eri ihmisille eri asioita, mutta varusteiden keveys on yksi tärkeistä valintaperusteista. Varusteet ja rinkka viikon vaellukselle painoivat joskus 20–25 kiloa, nyt noin 15 kiloa.

”Ruokailu saa olla retkilläkin miellyttävää, jolloin koko ulkoiluharrastuksesta voi nauttia enemmän. Kaikilla retkeilijöillä ei ole päivämatkatavoitteita, vaan tarkoitus on viettää aikaa ulkona ja nauttia luontoelämyksistä”, Markus sanoo. 

Hidasta elämäntapaa ja hiljaisuutta arvostetaan ja samalla toki voidaan koettu hetki jakaa somessa muillekin. Erityisesti lyhyillä retkillä ihmiset haluavat panostaa esimerkiksi kattaukseen, mikä on osa ruokailunautintoa ja luonnossa oloa. Leppoisat lähiretket sopivat hyvin myös lapsiperheille. 

Asiantuntijat apuna välineiden valinnassa 

Partioaitan 20 myymälässä ovat asiantuntijat paikalla opastamassa varustehankinnoissa ja kertomassa alan ajankohtaista tietoa, ja toki myös nettikauppa palvelee. Yrityksen myymillä tuotteilla on 60 päivän palautus- ja vaihto-oikeus. 

Partioaitalla on myös 365-klubilaisilleen eli yli 160 000 retkeilijälle varusteiden lainaus- ja vuokrauspalvelu sekä huoltopiste myymälöissä. Klubietuina on kuukausittain tarjouksia, maksuttomia webinaareja ja klubi-iltoja, opastettuja retkiä ja matkoja sekä mahdollisuuksia tutustua eri luontoliikuntalajeihin melonnasta kalliokiipeilyyn. 

Partioaitta lahjoittaa vuosittain kaikista klubilaisten ostoksista prosentin hankkeisiin, joissa tuetaan ympäristönsuojelua ja luonnossa liikkumista. Tänä vuonna kertyvä bonus lahjoitetaan vanhojen metsien ja Itämeren suojeluun sekä lasten ja nuorten ulkona oppimisen tukemiseen. 

www.partioaitta.fi

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika