Luontokohteita, kulttuuriperinteitä ja hyvät palvelut veneilijöille Iitissä


Iitissä Kimolan Kanavan avautumiseen suhtaudutaan innolla ja veneilijöiden lisääntyvään määrään varaudutaan kehittämällä palveluja. Meneillään on hanke, jossa veneranta- ja laiturialueita on kohennettu ja vielä kohennetaan monin tavoin. Iitin alueella on tällä hetkellä kuusi laituripaikkaa, Kausalassa, Radansuussa, Urajärvellä, Iitin kirkokylällä, Hiidensaaressa ja Vuolenkoskella. 

– Lisäämme venepaikkoja ja parannamme rantautumismahdollisuuksia. Samalla panostamme turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen esimerkiksi jätehuollon osalta. Myös satamien miljöitä kehitetään, kertoo Iitin markkinointi- ja tiedotussihteeri Jenna Ahola. 

Vuolenkoskella Veneilijää palvelee toukokuussa auennut uusi kyläkeskus, jonne on tulossa esimerkiksi kyläkauppa. Sen vierasvenepaikoille mahtuvat isommatkin veneet. 

– Kokonaisuus on veneilijän näkökulmasta harvinaisuus, koska veneen saa parkkiin aivan palvelujen viereen. On myös hienoa, että tällainen hanke on saatu hyvällä yhteishengellä käyntiin, samaan aikaan kun muualta suljetaan kyläkauppoja, Ahola toteaa. 

Lisäksi Jokuen kylään saadaan tänä kesänä isompi laituri. Jokuessa on lähellä Matkakeidas sekä Rantamakasiini, jossa on esimerkiksi kahvila. Läheltä löytyy myös Iitin Veteraanimaja, jossa pääsee saunomaan. 

Patikointia ja historiaa 

Ahola kehottaa Kimolan kanavaa hyödyntäviä veneilijöitä pysähtymään Hiidensaaren ja Hiidenvuoren kauniissa maisemissa. 

– Paikalle pääsee vesiteitse ja saaressa on hyviä patikkamaastoja. Kuusikymmentä metriä korkeat puiset rappuset vievät Hiidenvuoren laelle, mistä avautuvat hienot näkymät, hän kuvailee. 

Toinen erinomainen kohde luontomatkailuun on viime vuonna avautunut Radansuun luontopolku, jonka toiseen aloituspisteeseen pääsee kätevästi Pohjanmäen venerannasta ja Urajärven uimarannan tuntumasta. 

Myös veneellä saavutettavissa oleva Iitin kirkonkylä on tunnettu kauneudestaan ja hyvin säilyneestä kulttuuriperinnöstä. Siellä sijaitsee yksi Suomen harvoista 1600-luvun puukirkoista. 

– Talonpoikainen kulttuuri näkyy kylällä, joka on palkittu Suomen kauneimpana kylänä vuonna 1990. Kylätalosta löytyy kesäkahvila ja vaihtuvia näyttelyitä, vähän matkan päässä on kotiseutumuseo ja suosittu jäätelökioski, Ahola esittelee Iitin kesäkohteita. 

Tutustu Iitin tarjoamiin vaihtoehtoihin osoitteessa: visitiitti.fi

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika