Luomukasviksia kesän herkkuhetkiin


 Lassen Luomun raikkaat luomukasvikset kasvavat ekologisesti Perniössä. Luomukasvisten monipuolinen käyttö auttaa tarvittavien vitamiinien ja hivenaineiden saannissa, joten niitä kannattaakin valita lautaselle päivittäin. 

 Kulmalan Puutarha on keskittynyt suomalaiseen luomutuotantoon jo vuosia. Nykyään tila tuottaa Lassen Luomu -merkillä kirsikkatomaatteja, luomukurkkuja, erilaisia ruukkusalaatteja sekä yrteistä tilliä, persiljaa ja basilikaa. 

Luomuun siirtyminen oli aikoinaan tapa löytää sekä ihmisille että luonnolle kestävä tapa viljellä. Nykyään tila panostaa vahvasti mm. hiilijalanjäljen pienentämiseen. 

– Ensi vuonna rakennamme uusia kasvihuoneita, joiden avulla energiatehokkuus parantuu entisestään, kertoo Jetta Kulmala. 

Luomutuotanto on valvottua tuotantoa. Jetan mukaan valvonnalla varmistetaan, että tuotteiden kasvatus on kaikkien luomustandardien mukaista ja turvallista. Varsinaiset terveysvaikutukset tulevat kuitenkin luomukasviksista itsestään. 

– Luomukirsikkatomaatti on esimerkiksi erittäin toimiva c-vitamiinilähde, joka sisältää myös foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. C-vitamiini vähentää väsymystä ja vahvistaa vastustuskykyä. Luomupersilja taas on hyvä raudanlähde ja basilika kalsiuminlähde, joka sopii kalsiumin lähteeksi myös kasvisyöjille. Kalsiumin saantihan on tärkeää meille kaikille, hän kertoo. 

Yrtit mukaan joka reseptiin 

Jetta käyttää itse yrttejä monipuolisesti ruoassa kuin ruoassa. Hänen omia suosikkejaan ovat erityisen monipuoliset basilika ja persilja. 

– Ei oikeastaan ole ruokaa, johon niitä ei meillä päätyisi. Esimerkiksi jokaiseen uuniruokaan ja salaattiin ne kuuluvat ehdottomasti, hän toteaa. 

Luomukirsikkatomaatteja hän kehottaa testaamaan myös kypsennettynä. 

– Näin kesällä ne voi käyttää grillin kautta, jolloin niistä tulee loistava lisuke mille vaan, hän summaa. 

 Mansikka-tomaattisalaatti 

Hurmaa kesävieraat tällä helpolla ja nopealla kesäsalaatilla. Makeat mansikat ja kirsikkatomaatit sopivat hyvin yhteen ja salaatin valmistukseen menee vain muutama minuutti. 

Salaattiin voi lisäksi ripotella fetaa tai vuohenjuustoa tuomaan ruokaisuutta ja kruunata annos laadukkaalla balsamico-siirapilla. Vinkki! Lisää salaattiin pastaa ja saat ruokaisan pastasalaatin! 

2-4:lle 
gluteeniton 

 • 150g tuoreita mansikoita 
 • 1 rasia lassen luomu kirsikkatomaatteja 
 • 1 ruukku lassen luomu jääsalaattia 
 • 1 ruukku lassen luomu tammenlehtisalaattia 
 • 1 ruukku lassen luomu ruukkusalaattia 
 • ½ lassen luomu kurkku 
 • ½ punasipuli 
 • fetaa tai vuohenjuustoa 
 • balsamicosiirappia 
 1. Halkaise mansikat ja kirsikkatomaatit. Revi salaatit ja paloittele kurkku. Kuori ja viipaloi punasipuli mahdollisimman ohueksi. 
 2. Levitä salaatinlehdet laakealle salaattilautaselle. Ripottele päälle mansikat, tomaatit, kurkut ja punasipulit. Viimeistele halutessasi feta- tai vuohenjuustomurulla. Tarjoa salaatti laadukkaan balsamicosiirapin kanssa. 

 Löydät kaikkien Lassen Luomun tuotteiden hiilijalanjälkilaskelmat osoitteesta lassenluomu.fi 

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle