LUMOUDU LUONNOSTA SUOMUSSALMELLA


Suomussalmi kutsuu lumoutumaan luonnosta. Luonto antaa voimaa omaan jaksamiseen, omien toiveiden unelmointiin, päästämään irti murheista ja vaikeuksista, joita on kohdannut. Syksy värittää luontoa upeasti, niin maanpinnalla kuin puiden lehtien osalta. 

Raatteen polut

Raatteen tie, tie jota pitkin on kuljettu kauppaa tehden, tie jota pitkin on juostu vihollista vastaan, se tie, joka kulkee rajalla. Tuhansien tarinoiden Raatteen tie. Raatteen Portin alueen 60 hehtaaria käsittää 5,5 km hyviä polkuja, joita kävellessäsi olet autenttisessa taistelumaastossa keskellä puhdasta luontoa ja väkevää sotahistoriaa. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastustaulut, jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodanaikainen materiaali on talvisodan ajalta. Lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä ja kaksi nuotiopaikkaa. Raatteen Portin museoalue on upea ja laaja kokonaisuus historiallisesta Raatteen tien taistelusta. Se kertoo talvisodan tapahtumista koskettavin tarinoin, siitä mitä Raatteessa todella tapahtui talvisotavuosina 1939–40. Raatteen Portti on pysähtymisen arvoinen paikka.

Tulistelupaikat Suomussalmella

JÄTKÄNPUISTON
nuotiopaikka sijaitsee 5-tien varrella, aivan kuntakeskuksen tuntumassa. Kävelymatkaa parkkipaikalta on noin 100 metriä.

SEITENAHVENINEN
Seitenahvenisen polku on noin 2,5 kilometriä pitkä. Se kiertää Seitenahvenisen lammen ja reitin varrella on kaksi laavua sekä tulentekopaikka. Reitti jatkuu Kaunisniemeen, jonka rannalta avautuvat hyvät näköalat ympäröivälle Hietajärvelle. Kaunisniemessä sijaitsee Soiva Metsä, jossa voi soittaa isoja maastosoittimia. Reittien yhteispituus on 6,3 kilometriä.

SÄYNÄJÄSUO
Säynäjäsuon retkeilypolun pituus on noin 8 km. Polku kulkee Säynäjäsuon soidensuojelualueella sekä kangasmetsissä. Suoalueiden yli johtavat pitkospuut. Suojelualueen ulkopuolella, Syväjärven rannalla on kota ja tulentekopaikka.

VARISJÄRVI
Varisjärvi on upeaa järvellistä maisemaseutua. Siellä on useita tulentekopaikkoja. Suurin osa tulipaikoista sijaitsee aivan hiekkatien varressa ja on helposti saavutettavissa.

VARISKÖNGÄS
Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous, joka sijaitsee 9 kilometrin päässä Suomussalmen keskustasta. Putouksen luo pääsee helposti autolla, parkkipaikalta kävelymatkaa könkäälle on 300 metriä. Polku on helppokulkuista, mutta lähellä putousta on jyrkät portaat.

Hossa
Hossasta löytyy useita reittejä kävelyyn ja pyöräilyyn sekä talvella hiihtoon ja lumikenkäilyyn. Maastossa reittien varrella on useita tulentekopaikkoja ja laavuja. Muikkupuron mutka palvelee kaikkia retkeilijöitä. Esteettömäksi rakennettu reitti kulkee hienoissa harju- ja rantamaisemissa Muikkupuron laavulle, jonka seutu on kauneinta Hossaa. Laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Lisää reittejä löytyy luontoon.fi/Hossa.

Lisätietoja

Visit Suomussalmi
www.visitsuomussalmi.fi
visit@suomussalmi.fi

Jaa tämä artikkeli


Matkailu