Liikuteltavuus, teknologia ja turvallisuus painavat matkailuvaunun valinnassa


Mahdollisuus matkustaa ja majoittua matkailuautossa tai -vaunussa kiinnostaa yhä useampia, olipa kyydissä sitten kajakki tai lapsikatras. ”Liikkuva design-huvila” sopii ympärivuotiseen käyttöön. Pienemmällä retkeilyautolla pääsee hieman syrjäisemmille taipaleille, talvisinkin.

Mökkejä ei riitä kaikille eivätkä kaikki halua jumittaa lomallaan yhteen paikkaan. ”Matkailuautoilun ja -vaunuilun suosio on kasvanut merkittävästi erityisesti pandemian aikana”, kertoo Caravan Erälaukon Olli Erälaukko. Hän on jo kolmannen sukupolven yrittäjä Suomen vanhimmassa matkailuajoneuvojen asiantuntijayrityksessä.

Erälaukko on hämmästellyt sitä, että liikkeellä on aivan uudenlaisia ostajia, jotka haluavat parasta laatua ja varustelua. ”Viimeisimmän teknologian tuomista eduista halutaan nauttia ja mukavuudenhalua ei peitellä. Vaunuissa suihkut, mikrot ja vessat ovat jo itsestäänselvyys mutta nyt halutaan valmiina myös kiinteät sängyt, reititin ja kauniit sisustusratkaisut. Autoissa katosta laskeutuvat lisävuoteet kiinteiden petien lisäksi ovat myös haluttuja”, Erälaukko lisää.

Yritys tunnetaan erityisesti laadukkaiden Kaben ja Adrian -merkkien vanhimpana myyjänä Suomessa. ”Kabe on edelleen premium-vaunujen markkinajohtaja meillä.

Adria puolestaan on matkailuautojen rekisteröintitilaston ykkönen.” Adrian mallisto pohjoismassa on Kaben hallinnassa ja siksi mallisto sopii erinomaisesti pohjoismaisiin talviolosuhteisiin. ”Kaben kehitysosasto on vuosien saatossa tuottanut suuren joukon innovaatioita ja patentoituja ratkaisuja, joista on tullut standardi toimialalle”, Erälaukko lisää.

Retkeilyautobuumi jatkuu

Pakettiauton kokoinen retkeilyauto on nostanut myös huimasti suosiotaan. ”Muutama vuosi sitten joka kymmenes myyty matkailuajoneuvo oli retkeilyauto, nyt jo joka kolmas. Retkeilyauton etuina monet pitävät sitä, että se on helpommin ajettavissa hieman hankalimpiinkin paikkoihin ja siihen on helppo integroida kajakki- tai polkupyöräteline. Myös asumismukavuus on retkeilyautoissa tänä päivänä jo samaa luokkaa kuin isommissakin autoissa”, Erälaukko kertoo.

Jokaiselle löytyy sopiva vaunutai matkailuautomalli. Mieti vain koko, pohjaratkaisu, varustelu ja hintaluokka ja ota yhteys myyjiin. Mutta ole ajoissa liikenteessä, sillä kysyntä on nyt sitä luokkaa, että ennakkotilauksissakin on jonoa. Moni mielii tien päälle vapaudesta ja luonnosta nauttimaan.

Retkeilyauto

Nuoremmat perheet löytäneet vaunuilun

Kabe-Adria Oy:n Bo ”Bosse” Karlsson toimi Matkailuajoneuvotuojien MAT:n puheenjohtajana reilut viisi vuotta viime vuoteen asti. ”Tuona aikana oli selkeästi nähtävissä, että uusia nuorempia käyttäjiä tuli alalle”, hän toteaa ja jatkaa: ”Kun koronapandemia iski viime keväänä, mietimme miten alalle käy. On ollut todella positiivista todeta, että alkusäikähdyksen jälkeen markkinat ovat kasvaneet yli odotusten. Erityisesti nuoremmat perheet ovat löytäneet vaunuilun, joka oli hieman hiipumassa matkailuautobuumin myötä.” SF-Caravanin jäsenmäärän kasvu on ollut viime vuosina ennätysmäistä. ”Vuoden 2020 aikana liittyi 8 338 uutta henkilöjäsentä, ja tänä vuonna olemme ylittäneet reilusti 65 000 jäsenmäärän rajan”, kertoo Timo Tarvainen SFCaravan ry:stä.

eralaukko.fi

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle