Liikkuminen luonnossa kohentaa hyvinvointia ja kasvattaa luontoyhteyttä


KUVA: KATRI LEHTOLA

Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevan Haltian näyttelyt, tapahtumat ja opastetut kierrokset kannustavat ihmisiä nauttimaan luontoelämyksistä.

Tunnelmallinen Suomen luontokeskus Haltia sijaitsee Espoon Nuuksiossa. Ekoteknologisesti edistyksellinen puurakennus kylpee luonnonvalossa, suuri ikkuna paljastaa Nuuksion Pitkäjärven ja terassilta avautuu metsämaisema.

”Mielenkiintoista tekemistä löytyy kaikille. Päänäyttely esittelee Suomen luonnon helmiä kaamoksesta kevään kautta vehreään kesään ja värikkääseen syksyyn. Voit levähtää sinitiaisen pöntössä tai ryömiä karhunpesään”, kertoo näyttelypäällikkö Heidi Rosenström.

Päänäyttelystä sujahdetaan vaihtuviin näyttelyihin, jotka yhdistelevät ääntä, kuvaa sekä pelejä ja leikkejä. Päivää voi jatkaa retkellä kansallispuiston luontoon.

KUVA: BENJAM PÖNTINEN

Asustaako lähimetsässäsi suloisia liito-oravia?

Tulevassa Yöni liito-oravana -näyttelyssä tutustutaan mystiseen yöeläimeen, jonka vain harva on nähnyt.

”Liito-orava liikkuu öisessä metsässä puiden latvuksissa. Se on ketterä kiipeilijä ja voi liitää jopa 70 metrin matkan”, selittää luontokasvattaja Anna Haukka.

Liito-orava on vaarantunut laji, johtuen sen elinympäristöjen vähenemisestä. EU-rahoitteisen Liito-orava LIFE hankkeen näyttelyssä ja opastetulla Leevi liito-oravan luontopolulla voi oppia tunnistamaan liito-oravan asuinympäristön ja tarkkailemaan luonnon merkkejä.

”Liito-orava viihtyy metsässä, jossa on suuria kuusia ja vanhoja lehtipuita. Sen lempiruokaa ovat haavan lehdet ja pesäksi sopivat tikan kolot.”

Myöhemmin Haltiaan avautuvat muun muassa näyttelyt katoavasta talvesta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista.

KUVA: ARI SEPPÄ
Luonnossa liikkuminen tekee hyvää keholle ja mielelle: Stressitaso alenee ja verenpaine laskee. Haltian väen vinkit luontoon:
  1. Vaatetus sään mukaan ja mukaan riittävästi eväitä ja juomaa.
  2. Havainnoi luontoa kokonaisuutena.
  3. Tarkkaile, löydätkö eri lajien asuinpaikkoja.
  4. Tutkaile suurennuslasilla esimerkiksi sammalta, naavaa tai puunrunkoa.
  5. Kasvikirja tai sovellus auttavat tunnistamaan lajeja.
  6. Terveysviranomaisten ohjeita täytyy noudattaa myös luontokohteissa. Muista käsihygienia ja riittävä turvaväli.

Haltia palvelee poikkeusaikana puhelimitse ja verkossa. Lisätietoa näyttelyistä, tapahtumista ja opastetuista luontopoluista sekä vinkkejä retkeilyyn löydät osoitteesta www.haltia.com.

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika