Liikkuminen luonnossa kohentaa hyvinvointia ja kasvattaa luontoyhteyttä


 KUVA: ATTE TORNIKOSKI 

Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevan Haltian näyttelyt, tapahtumat ja opastetut kierrokset kannustavat ihmisiä nauttimaan luontoelämyksistä.

 Tunnelmallinen Suomen luontokeskus Haltia sijaitsee Espoon Nuuksiossa. Ekoteknologisesti edistyksellinen puurakennus kylpee luonnonvalossa, suuri ikkuna paljastaa Nuuksion Pitkäjärven ja terassilta avautuu metsämaisema.

”Mielenkiintoista tekemistä löytyy kaikille. Päänäyttely esittelee Suomen luonnon helmiä kaamoksesta kevään kautta vehreään kesään ja värikkääseen syksyyn. Voit levähtää sinitiaisen pöntössä tai ryömiä karhunpesään”, kertoo näyttelypäällikkö Heidi Rosenström.

Päänäyttelystä sujahdetaan vaihtuviin näyttelyihin, jotka yhdistelevät ääntä, kuvaa sekä pelejä ja leikkejä. Päivää voi jatkaa retkellä kansallispuiston luontoon.

“Liito-orava liikkuuhämärän tullen metsässä puiden latvuksissa. Se on ketterä kiipeilijä ja voi liitää 70 metrin matkan puusta toiseen.”

KUVA: ARI SEPPÄ

Asustaako lähimetsässäsi suloisia liito-oravia?

Yöni liito-oravana -näyttelyssä tutustutaan mystiseen yöeläimeen, jonka vain harva on nähnyt.

”Liito-orava liikkuu öisessä metsässä puiden latvuksissa. Se on ketterä kiipeilijä ja voi liitää jopa 70 metrin matkan”, selittää luontokasvattaja Anna Haukka.

Liito-orava on vaarantunut laji, johtuen sen elinympäristöjen vähenemisestä. EU-rahoitteisen Liito-orava LIFE hankkeen näyttelyssä ja opastetulla Leevi liito-oravan luontopolulla voi oppia tunnistamaan liito-oravan asuinympäristön ja tarkkailemaan luonnon merkkejä.

”Liito-orava viihtyy metsässä, jossa on suuria kuusia ja vanhoja lehtipuita. Sen lempiruokaa ovat haavan lehdet ja pesäksi sopivat tikan kolot.”

Syysloman Haltiassa seikkaillaan innostavien ja liito-oravamaisten tehtävien, taiteen ja opastusten parissa.

Myöhemmin Haltiaan avautuvat muun muassa näyttelyt luonnon hyvinvointivaikutuksista ja katoavasta talvesta. 

KUVA: KATRI LEHTOLA
LUONNOSSA LIIKKUMINEN TEKEE HYVÄÄ KEHOLLE JA MIELELLE: STRESSITASO ALENEE JA VERENPAINE LASKEE. HALTIAN VÄEN VINKIT LUONTOON:

 1. Muista Retkietiketti, älä roskaa ja suosi merkittyjä reittejä.

2. Vaatetus sään mukaan ja mukaan riittävästi eväitä ja juomaa.

3. Havainnoi luontoa kokonaisuutena.

4. Tarkkaile, löydätkö syksyn satoa.

5. Tutkaile suurennuslasilla esimerkiksi sammalta, naavaa tai puunrunkoa.

6. Kasvikirja tai sovellus auttavat tunnistamaan lajeja.

7. Terveysviranomaisten ohjeita täytyy noudattaa myös luontokohteissa. Muista käsihygienia ja riittävä turvaväli.

Haltia palvelee myös puhelimitse ja verkossa. Lisätietoa näyttelyistä, tapahtumista ja opastetuista luontopoluista sekä vinkkejä retkeilyyn löydät osoitteesta www.haltia.com.

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika