Le Contesse kuplii perinteitä ja uskoo teknologiaan


Teksti: Mika Niiniranta
Kuvat: Le Contesse

Proseccoistaan kuuluisan Le Contessen viinitalon 150 hehtaaria viinitarhoja levittäytyvät kahdeksalle paikkakunnalle ympäri Trevison aluetta. Talon periaatteisiin kuuluu traditioiden säilyttäminen ja käsityön kunnioittaminen. Siitä todistaa esimerkiksi Bellussera-tyyliin istutetut köynnösrivit, jotka muodostavat korkean, puumaisen katoksen. Menetelmä kehitettiin alun perin suojaamaan rypäleitä kosteudelta ja kasvitaudeilta. Se soveltuukin erinomaisesti myös luonnonmukaiseen viljelyyn.

”Perheemme on viljellyt täällä maata jo 1400-luvulta alkaen, meillä on vahva sidos yhteisöömme ja alueen elinvoimaisuuden säilyttämiseen. Isäni Loris alkoi ensimmäisenä kehittää luonnollisen käymisen menetelmää kuohuviineillemme. Hän halusi tuoda niihin puhtaan ja rypäleelle tyypillisen makumaailman. Viinin kuplat syntyvät luonnollisesti käymisen yhteydessä.”, kertoo Davide Bonotto.

Le Contessen Prosecco Brut Organic saa jatkuvasti uusia ystäviä Suomessa tyylikkään keveytensä ja pirteiden kupliensa ansiosta. Se tehdään valikoiduista, käsin poimituista Glera-rypäleistä prosessissa, jossa hapen vaikutus viinin käymiseen on minimoitu. Viini pullotetaan vasta viime hetkellä ennen myyntiä maksimaalisen, Proseccolle tyypillisen raikkauden varmistamiseksi.

Perinteiden lisäksi Bonotton perheessä uskotaan viimeisimpään teknologiaan laadun takaamiseksi. Viinitilalla myös tuotetaan uutta tietoa ja osaamista muidenkin viljelijöiden käyttöön. Bonottot ovat mukana Gleres-hankkeessa kehittämässä proseccon perusrypäleestä Glerasta homeelle ja sienitaudeille vastustuskykyistä kantaa. Tavoitteena on uusi lajike, joka on perinyt Gleran parhaat piirteet, ja jonka viljely onnistuu ilman kasvinsuojeluaineita. ”Sillä on suuri merkitys ympäristön kannalta, ja rypälettä voidaan viljellä turvallisesti myös ihmisasumusten läheisyydessä”, Davide painottaa.

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika