Laserpinnoitus lisää tuotteen ikää


Kiertotalouden kiinnostavimmat on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kokoama lista, jolla esitellään inspiroivia kiertotalouden yritysesimerkkejä Suomesta. Sen mukaan Kokkola LCC pidentää teollisuuslaitteiden osien elinkaarta, mikä vähentää tuotantoon liittyviä hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Laserpinnoittamalla laitteiden osia Kokkola LCC vähentää asiakkaidensa huoltokustannuksia.

“Laserpinnoitteen edut ovat selvät muihin pinnoitusmenetelmiin verrattuna ja tämä on huomattu”, kertoo toimitusjohtaja Seppo Heiskanen tyytyväisenä.

Kokkola LCC sai Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla merkittävän tunnustuksen.

Kunnossapitoon selkeitä säästöjä

Koneiden ja laitteiden käyttövarmuus korostuu, sillä tuotantoprosessien pysäyttäminen ja uudelleen käynnistäminen on kallista. “Meille tärkeintä on nopeus. Ei tarvitse valmistaa kokonaista komponenttia uudestaan ja myös kustannussäästöillä on merkitystä”, kertoo myyntijohtaja Harri Koivuvirta David Brown Santasalosta.

David Brown Santasalo on käyttänyt jo yli 10 vuotta laserpinnoitusta uustuotannossa sekä huoltopalvelutuotteissa. Koivuvirta kiittää Kokkola LCC:tä nopeista toimitusajoista ja hyvästä palvelusta.

“Käytämme paljon erilaisia komponentteja uustuotannossa ja huoltopalvelussa. Kun haluamme komponentin uudelleen entiseen kuntoon tai parantaa sen ominaisuuksia, harkitsemme laserpinnoitusta.”

“Komponentin elinikä ja osien vaihtoväli kasvaa sekä seisokkien tarve vähenee. Lisäksi varaosavaraston tarve pienenee ja varastoon sitoutunut pääoma laskee”, summaa Koivuvirta.

Tuotetta parantavia ominaisuuksia

Laserpinnoitteella voidaan parantaa komponenttien korroosionkestoa, kovuutta sekä liukuominaisuuksia, joilla parannetaan koneiden ja laitteiden kuluvien osien ominaisuuksia.

“Pinnoite kiinnittyy metallurgisesti eli hitsautuu komponentin pintaan, jolloin pinnoitteelle saadaan hyvä kiinnipysyvyys toisin kuin esimerkiksi termisellä ruiskupinnoitteella”, selvittää Heiskanen.

Myös raaka-ainehävikki, materiaalien uudelleenkäyttö ja ympäristöarvot on huomioitu. “Laserpinnoituksella haluamme olla mukana kehittämässä laadukkaita, kestäviä ja ympäristöystävällisiä tuotteita sekä prosesseja, jotka parantavat suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja kannattavuutta”, toimitusjohtaja Seppo Heiskanen summaa.

lcc.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Teollisuus