Lapsi on lahja


Ovumia Fertinovassa on autettu tahattomasti lapsettomia lahjamunasoluhoidoilla yli 20 vuotta.  Munasolu- ja siittiöluovutus on upea lahja, jolla voi antaa uuden elämän.

Sukusolujen luovutus antaa mahdollisuuden uuteen elämään ja on tahattomasti lapsettomalle suurin mahdollinen lahja. ”Kun pidin 33-vuotiaana omaa 10-kuukautista esikoisvauvaa sylissäni, minussa voimistui ajatus auttaa jotakin toista naista äidiksi”, kertoo viisi kertaa munasolujaan lahjoittanut Nea. 

Hänen puolisonsa ei vastustanut ajatusta ja Nea otti yhteyttä Ovumia Fertinovaan: ”Läpäisin testit ja kävin läpi fyysistä ja henkistä puolta Ovumian psykologin kanssa, sillä luovuttajan tulee olla täysin valmis. Itse prosessi ei ollut niin kivulias ja pitkä kuin olin pelännyt. Lahjoittamistani munasoluista on syntynyt kolme vauvaa. Se mielihyvän määrä, minkä lahjoittaminen toi, oli järisyttävä.”

Lahjoitetuilla munasoluilla perheeksi

Essi on 10-vuotiaan pojan ja 7-vuotiaan tytön äiti, mutta matka tähän pisteeseen on ollut tuskaisen pitkä. ”Olimme käyneet läpi kaikki mahdolliset hedelmöityshoidot. Kun tuli aika kokeilla raskautta lahjoitetulla munasolulla, mietimme, haluammeko tutun vai tuntemattoman luovuttajan. Molemmat lapset ovat syntyneet saman tuntemattoman lahjoittajan munasoluista eli he ovat täyssisaruksia”, Essi kertoo. 

Hän kertoo avoimesti myös tunteesta, jota koki ensimmäisen lapsen synnytyksessä. ”Pelkäsin, että lapsi ei tunnukaan omalta. Mutta eipä olisi voinut olla turhempi pelko!”

Kiitollisuutta saamastaan maailman suurimmasta lahjasta, kahdesta sellaisesta, on vaikea pukea sanoiksi, mutta tunne välittyy Essin kyynelten läpi eikä jää kenellekään epäselväksi.

Munasolulahjoittajista on pulaa 

Jos olet terve 20-35 -vuotias etkä kanna periytyvää sairautta, sinulla on mahdollisuus hakeutua tutkimuksiin, joissa selvitetään sopivuutesi lahjoittajaksi. 

”Tutkimukset, psykologin lahjasoluneuvonta- ja muut vastaanottokäynnit ovat luovuttajalle ilmaisia ja maksamme hedelmöityshoitolain mukaisen korvauksen. Luovuttajan munasolut kypsytetään yhden kuukautiskierron aikana IVF-hormonipistoshoidolla, kypsät munasolut kerätään ja pakastetaan Ovumia Fertinovan munasolupankkiin tai hedelmöitetään tuoreeltaan vastaanottajalle. Luovuttaja jää vastaanottavalle pariskunnalle tuntemattomaksi”, kertoo Ovumia Fertinovan kätilö, hallintohoitaja Anna Pulkkinen.

”Henkilökuntamme pitää hyvää huolta luovuttajista. Meille on tärkeää, että luovuttamista harkitseva miettii asiaa joka kannalta, eikä siten kadu päätöstään myöhemmin”, hän lisää.

”Haluan vielä erikseen kiittää Ovumian upeaa henkilökuntaa, joka todella välitti ja arvosti minua”, Nea hymyilee.

”Minulla on nyt mahdollisuus saada joskus myös lapsenlapsia”, Essi puolestaan pohtii. 

Niin. Kuka tietää – luovutetusta munasolusta syntyvästä vauvasta voi myöhemmin tulla suurperheen äiti ja vaikkapa Nobelisti. Uuden elämän lahjalla voi olla todella kauaskantoinen vaikutus, paljon suurempi kuin osaamme aavistaakaan. 

Lue lisää ja täytä esitietolomake:
www.ovumia.fi/munasolujen-luovutus/
Ovumia Fertinova klinikat: Helsinki – Tampere – Jyväskylä 

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Terveys