Arki on parasta myös kaupunkisuunnittelussa


Monessa mielessä edistyksellinen Lappeenranta elää niin kuin opettaa. Kaupungissa on vihreä yliopisto, jossa opetetaan vihreän teknologian osaamista ja ympäristötieteitä.

”Vihreä teema on meille tosi tärkeä kaikessa kaupungin toiminnassa, mutta myös kaupunkisuunnittelussa”, kertoo Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

”Tavoitteena on suunnitella koko ajan parempaa ja kestävämpää kaupunkia ja vähentää hiilijalanjälkeämme. Mietimme jatkuvasti keinoja, miten olemme kestävä kaupunki.”

Lappeenrannassa on ymmärretty, että elämä ja toiminta tulevat oikeasti asukkaista ja hyvinvoivista yrittäjistä, ja kaupunki mahdollistaa sen. Pimiä pohtii kuinka tärkeää kaupunkisuunnittelussa on tehdä yhdessä töitä kaikkien toimijoiden kanssa.

Ympäristön turvallisuus ja kaupunkilaisten hyvinvointi ovat kaikkien etu. ”Lappeenranta on keskisuuri kaupunki, jolla on pienen kaupungin edut. Kaikki palvelut ovat hyvin lähellä, usein jopa kävelymatkan tai pyöräilymatkan päässä. Reittiverkostoja ja joukkoliikennettä on kehitetty, olemme voittaneet useita palkintojakin kaupunkisuunnittelun saralla. Kävelemällä pääsee joka paikkaan, se on sitä arjen ja elämän helppoutta.”

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Työpajoista toteutukseen

Keskeinen asumisen trendi on keskusta-alueiden kehittäminen. Ilmiö näkyy myös Lappeenrannassa, missä halutaan tiivistää ja eheyttää keskustan rakennetta. Lisärakentamisen paikkoja etsitään jo olemassaolevan rakenteen sisältä. ”Asukkaiden osallistaminen ja yhteistyö ovat tosi tärkeitä,koskamenemmesuunnittelemaansinne heidän olemassaoleville asuinalueilleen”, Pimiä mainitsee.

Kaupungin kaupunkisuunnitteluosasto arkkitehteineen miettivät yhdessä asukkaiden kanssa, mitkä asiat alueella toimivat, mitä pitäisi parantaa tai vaikkapa uusien kaavoitettavien tonttien ja viheralueiden sijoittumista.

Useita asemakaavahankkeita on polkaistu käyntiin yhdessä kaupunkilaisten kanssa työpajoissa, ennen kuin suunnittelijat ovat piirtäneet viivaakaan. Asukkaat pääsevät merkkaamaan karttoihin hyviä paikkoja, ongelmakohtia tai paikkoja, mihin ei saa missään nimessä koskea. Työn edetessä suunnittelijat ja asukkaat jopa piirtävät työpajoissa yhdessä kehitellen suunnitelmia eteenpäin. Palaute on ollut positiivista ja tulokset rohkaisevia. ”Kaavan pitää antaa elämän toteutua, kaikkea ei voi säädellä. Kaava mahdollistaa ja kaupunkiasuminen arvokkaine kulttuuriympäristöineenkin on kuitenkin asumista, elämistä ja toimimista varten.”

Urban Infra Revolution -hanke

Lappeenrannassa ollaan kehittämässä uusi kestävän kehityksen mukainen materiaali yhdistämällä metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja. Materiaalin on tarkoitus korvata rakennusteollisuudessa betonia. Tavoitteena on myös kehittää täysin uudenlainen tapa rakentaa: pilottituotteita valmistetaan 3D-tulostamalla.

Hanke konkretisoitui viime kesänä kaupunkilaisten elämään asukkaille suunnatun kilpailun kautta, jossa etsittiin ideoita 3D-tulostettavista tuotteista kaupunkimiljööseen. Kilpailu tuotti huimia ehdotuksia, joista kaupunkilaiset pääsivät äänestämään voittajan, skeittipuiston.

Uusi kaupunkisuunnittelu edistää asukkaiden turvallisuutta ja hyvinvointia mahdollistamalla monikäyttöisiä, esteettisiä ja innovatiivisia tilaratkaisuja. Hankkeessa toteutetaan tulevaisuuden kaupunkisuunnittelua mallintamalla valitut keskustan alueet ja luomalla näistä virtuaaliset visiot kaupunkilaisten ja ammattilaisten käyttöön.

www.greenreality.fi/teot

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi