Lajittelukoulusta helpot kierrätysvinkit joka kotiin


Mitä hyötyä pakkausten lajittelusta on? Mitä keräysastioihin saa laittaa? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saat vastauksen Ringin lajittelukoulussa. 

Tiesitkö, että jokainen suomalainen lajittelee kierrätettäväksi noin 4 kiloa pantittomia lasipakkauksia vuodessa? Lasin kohdalla jokainen kierrätetty lasipurkki vähentää päästöjä puolella purkin painosta. Metallin osalta kierrätetystä materiaalista tehdyn pakkauksen valmistus säästää energiaa jopa 90 % verrattuna neitseelliseen materiaaliin. 

Jätteiden kierrättäminen on yksi helpoimmista tavoista säästää energiaa, luonnonvaroja ja torjua ilmastonmuutosta. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tekemän kyselyn mukaan suomalaiset myös tietävät tämän: 95 prosenttia kertoo ymmärtävänsä, että lajittelu on tärkeää. Silti joka viides jättää jätteensä kokonaan lajittelematta tai lajittelee vain silloin tällöin. Eniten haasteita aiheuttaa lajittelun viemä tila kotona. 

”Rohkaisevaa on kuitenkin se, että kyselyssämme yli puolet ilmoitti, ettei lajittelussa ole heidän mielestään mitään vaikeaa”, sanoo Ringin viestintäpäällikkö Heli Satuli. 

Opi ja testaa lajittelutaitosi 

Helppoja vinkkejä arkiseen kierrätykseen löytyy osoitteesta lajittelukoulu.fi. Lajittelukoulu sisältää rentoja ”oppitunteja” pakkausmateriaalien eli metallin, lasin, muovin ja kartongin lajittelusta. 

”Yksi yleisimmistä kysymyksistä on se, pitääkö pakkaus puhdistaa kierrätystä varten. Ei tarvitse, huuhtaisu riittää. Pakkaus on riittävän puhdas, kun sitä voi säilyttää hetken kotona ilman hajuhaittoja”, Satuli kertoo. 

Lajittelukoulussa selviää myös mitä käytetylle pakkaukselle tapahtuu sen jälkeen, kun se on tuotu keräysastiaan. Lopuksi omat taidot voi laittaa testiin lajittelukokeessa ja tulostaa muistiksi kätevät lajitteluohjeet. 

MIKÄ LAJITTELUKOULU.FI? 

Ringin lajittelukoulu opettaa helpot vinkit jokaisen pakkausmateriaalin lajitteluun 

Tavoitteena on rohkaista kaikki suomalaiset lajittelemaan pakkausjätteensä 

Lajittelukoulun löydät osoitteesta lajittelukoulu.fi. 

Jaa tämä artikkeli


Asuminen Rakentaminen