Lähimatkailu kasvaa – Lempäälä kehittää Birgitan polkua


Lempäälän seudulla on tartuttu rohkeasti kasvavaan lähimatkailutrendiin. Kunta haluaa hyödyntää loistavaa sijaintiaan ja upeaa järviluontoa, sekä auttaa yrittäjiä luomaan matkailijoille ja paikallisille uusia, tämän ajan toiveita vastaavia elämyksiä. Yksi Lempäälän tämän hetken suurimmista matkailun kehittämishankkeista on Birgitan polun kunnostus.

Lempäälän Kehitys Oy:n yhteysjohtaja Elina Kivi kuvaa kunnan ja yrittäjien välistä toimintatapaa vuorovedoksi, jossa kummatkin auttavat toisiaan eteenpäin.

– Matkailu on murroksessa, ja sen myötä syntyy nyt paljon uusia innovaatioita. Kuntana haluamme olla tukemassa yrittäjiä ja luoda heille parhaan alustan toimia, hän kertoo.

Lempäälässä seurataan aktiivisesti nouseva matkailutrendejä, kuten aitojen elämysten kaipuuta, hyvinvointimatkailun nousua sekä luonto- ja lähimatkailun suosion kasvua.

– Korona on nopeuttanut kehityssuuntaa esimerkiksi paikallisten elämysten osalta. Se näkyy nyt myös yrittäjien tarjonnassa, josta löytyy yhtä lailla SUP-lautojen tai kanoottien vuokrausta, golfia ja ratsastusta, hoitavan hengityksen -kursseja tai lapsille suunnattua parkouria.

Uudet palvelut eivät kuitenkaan jätä peittoonsa olemassa olevien kohteiden ja alueiden pitkäjänteistä kehitystä.

– Tällä hetkellä haemme lisää vipinää kuntakeskukseen, jonka veturina toimii Lempäälä-talo. Lisäksi olemme esimerkiksi järjestäneet tänä keväänä ideakilpailun Hääkiven alueen kehittämisestä. Haluamme tukea uutta, mutta rakentaa myös perinteiden päälle, Kivi kuvaa.

Birgitan polku alueen vetonaulaksi

Yksi kunnan merkittävimmistä kehityskohteista on 25-vuotias ja 50 kilometriä pitkä Birgitan polku, joka kulkee Lempäälän ympäri. Sen kävijämäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, koronan myötä kulkijoita on ollutennätyksellisen paljon. Lempäälä sai reitin kunnostukseen Uudenmaan ELY-keskuksen hankehaussa koronakriisin vaikutusten lieventämiseen tarkoitettua hankeavustusta.

– Reitti on paikoitellen kulunut, joten avustus tuli kannaltamme kreivin aikaan. Yhdessä kunnan oman osuuden kanssa Birgitan polkuun panostetaan nyt yli 200 000 euroa, kertoo liikuntapäällikkö Sari Juuti.

Avustuksella on tarkoitus kunnostaa reittejä, opasteita ja rakenteita – kuten pitkospuita ja siltoja. Laavupaikkoja kohennetaan ja samalla parannetaan esteettömyyttä. Myös päiväretkeilijöiden tarpeet huomioidaan paremmin.

– Monet haluavat nyt käydä vaikkapa työpäivän jälkeen lyhyellä luontoretkellä, joten mietimme, miten saisimme luotua lyhyempiä rengasreittejä polun yhteyteen.

Birgitan polun kehittäminen on samalla myös sen brändäystä.

– Haluamme nostaa reitin tunnettuutta ja lisätä houkuttelevuutta. Yksi tärkeä keino tähän on yhteistyö matkailun kanssa. Haluamme esimerkiksi luoda opasteet ja kartat niin, että polulla kulkijat näkevät kerralla kaikki alueen palvelut, Juuti summaa.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi