La Rioja Alta LAT 42 Reserva ja Cordero al chilindrón – makumatka Riojan viinialueelle


Ruoan ja viini yhdistäminen on parhaimmillaan uuden makumaailman luomista. Viini ja ruoka kuuluvat jokaisen viinialueen perinteisiin, kulttuuriin. Maut ovat hioutuneet ja kehittynyt käsi kädessä vuosisatoja. Niin myös Riojassa. Lasissa punaviiniä ja lautasella lammasta.

PUNAVIINI, LAT 42 RESERVA, on valmistettu Tempranillorypäleistä. Riojan pohjoisosien ilmasto ja maaperä, ns. terroir, sopivat Tempranillo-viinille, sillä alueen kylmyys saa rypäleet kypsymään hitaammin. Lopputuloksena on viini, jossa on ryhdikäs tanniinirakenne ja hyvä hapokkuus. Näitä ominaisuuksia tarvitaan, jos viinin halutaan säilyvän nautittavana vuosia.

LAT 42 Reserva on kypsynyt kaksi vuotta amerikkalaisessa tammessa. La Rioja Alta ylläpitää perinteistä käsityötaitoa, sillä tynnyrit tehdään edelleen talon omissa tiloissa Riojassa. Tammipuu tynnyreitä varten tuodaan USA:sta; Tennesseesta, Ohaiosta ja Kentucysta.

Lautasella. Seurakseen LAT 42 Reserva saa Cordero al chilindrón, lammaspadan, mikä on tyypillinen riojalainen ruoka. Perinteisesti se on valmistettu karitsasta tai lampaasta, sillä lampaita kasvatettiin lähes jokaisella tilalla.

Tämä yksinkertainen, mutta maukas ruoka tarvitsee seurakseen tasapainoisen ja tyylikkään viinin, joka ei vie huomiota ruoalta vaan tuo siihen uuden ulottuvuuden.

Cordero al chilindrón (4:lle)

I kg karitsaa tai lammasta paloina

1 keskikokoinen sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 paprika

Lasi kuivaa valkoviiniä, noin 2 dl

0,5 l vettä

Vehnäjauhoja

Oliiviöljyä (tässä voi myös hyvin käyttää

vaaleaa eli ns. puhdistettua oliiviöljyä)

Suolaa ja mustapippuria

2 keskikokoista perunaa

Tuoretta persiljaa

 

1. Paahda paprika kuorineen uunissa niin, että se saa kunnolla väriä (225 astetta, n. 20 min) ja kuori alkaa kupruilla. Laita kuuma paprika muovipussiin, näin saat kuoret helposti hetken kuluttua irti. Soseuta jäähtynyt kuorittu paprika tai pilko se hyvin pieneksi.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään espanjalaisia kuivattuja paprikoita (pimiento choricero), jotka liotetaan. Liotuksen jälkeen paprikan liha kaavitaan irti kuoresta ja vain liha käytetään pataan

2. Mausta lihat suolalla ja pippurilla sekä jauhota lihan palat kevyesti. Kaada oliiviöljyä reilusti pataan tai pannulle ja ruskista lihapalat. Ota lihanpalat pois öljystä ja laita ne hetkeksi sivuun odottamaan.

3. Lisää pilkottu sipuli ja valkosipulin kynnet. Ruskista ne kullanruskeiksi pannulla olevassa öljyssä. Kun sipulit ovat ruskistuneet, laita lihanpalat takaisin pataan ja lisää soseutettu paprika (tai hienonnettu paprika).

4. Lisää valkoviiniä ja n. 0,5 l vettä. Sekoita. Pienennä lämpöä, laita kansi päälle ja anna padan hautua, kunnes ruoka on kypsää, välillä sekoittaen. Noin 45 min.

Tarkasta suolan ja pippurin määrä ja lisää niitä tarvittaessa.

Valmista perunat lammaspadan kypsyessä.

Pilko kuoritut perunat. Paista ne kullanruskeiksi runsaassa oliiviöljyssä. Paista tarpeeksi miedolla lämmöllä niin että perunat kypsyvät varmasti (noin 20 min perunasta ja palojen koosta riippuen).

Perunat voi tehdä uunissakin: pyörittele perunan palat oliiviöljyssä, mausta kevyesti suolalla ja laita ne tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 220 astetta noin 30 min tai kunnes perunat ovat kypsät ja saaneet kauniin värin.

Kun lammaspata on valmis, lisää kypsät, ruskistuneet perunat juuri ennen tarjoilua pataan ja koristele hienonnetulla persiljalla. Kaada LAT 42 Reserva laseihin. Nosta lammaspata pöytään ja annostele lautasille.

Maukas makumatka Riojaan on valmis.

Kuten usein perinteisiä ruokia, myös chilindrónpataa syödään Espanjan eri alueilla, hieman eri muodoissa. Pollo al chilindrón on broilerista tehty versio.

Chilindrón on vanha espanjan kielen sana, joka tulee korttipelin maailmasta. Se tarkoittaa täydellistä korttiyhdistelmää pelaajan kädessä. Viini ja ruoka ovat onnistuessaan kuin tuo chilindrón.

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle