Kymsotessa tulevaisuus on läsnä


Kymenlaakson keskussairaalan G-osa valmistui aikaisemmin tänä vuonna

Kymenlaaksossa on jo toteutunut se, mitä soteuudistuksessa on pitkään tavoiteltu. Kuntayhtymässä moniammatillinen yhteistyö on arkipäivää.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tietää, mitä tulevaisuuden soteammattilaisilta vaaditaan. Kymsotessa on jo tehty perusuudistuksia, joihin alalla on pyritty useita kertoja.

”Ajatus muutoksesta voi olla pelottava. Se ei kuitenkaan vaikuta kuntayhtymässä samalla tavoin lääkäriin kuin sotemaakunnassa, jossa yhdistyy useita kuntia ja sairaanhoitopiirejä. Uudistuksen mainingeissa lääkärin asema on meillä rauhallisempi kuin alusta asti muodostettavassa sote-maakunnassa.”

Kymsotessa on pystytty kehittämään palveluja, kun perus- ja erikoisterveydenhuolto sekä sosiaalitoimi toimivat samassa ketjussa. ”Esimerkiksi moniammatillinen yhteistyö vanhusten sosiaalityön palveluiden kanssa on Kymsotessa jokapäiväistä, päivystystä myöten”, Mäntymaa kertoo.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa pitää Kymsoten noin 175 000 asukkaan ja seitsemän kunnan yhtymää järkevän kokoisena.

Vanhusten hoitoketjussa turhat reissut päivystyksen ja palvelutalon välillä on saatu vähenemään ohjauksen avulla. Asumispalveluihin menevät arviointihoitajat katsovat, ovatko ongelmat ratkaistavissa muutoin kuin reissulla päivystykseen. Päivystyksessä asiakasohjaaja arvioi, voisiko hoidon saada kohdalleen kevyemmin kuin osastolla.

Kymsote on iso työnantaja, jolla on tarjota monipuolisia työnkuvia. Koulutukseen sisältyvän terveyskeskusjakson pystyy tekemään saman työnantajan palveluksessa.

”Meillä on töitä laajalla skaalalla päivystyksestä synnytyksiin ja vanhusten hoidosta palliatiiviseen hoitoon. Ennen kaikkea nuori lääkäri voi luoda uraa samalla työantajalla, jolloin ei ole vuosilomien haihtumisen riskiä.”

Kymenlaakson keskussairaalan laajennusosa otettiin käyttöön kesällä. Reilun vuoden kuluttua Kouvolaan valmistuu uusi Ratamosairaalakeskus. Sen jälkeen käydään läpi perusterveyden tilat.

”Arvostamme jokaista Kymsoteen tulevaa lääkäriä. Haluamme tarjota heille hyvät olosuhteet tehdä työtä, jota varten he ovat opiskelleet.”

Jaa tämä artikkeli


Työelämä