Kuulokoje tuo elämänlaatua ja lisää sosiaalisuutta


Monilla on vääristynyt ja vanhentunut käsitys kuulokojeista, miten ne toimivat ja miltä ne näyttävät. Sen myötä niiden hankintaa ja hoitoon hakeutumista vältellään. ”Tämän päivän kuulokojeet ovat kaikki huomaamattomampia kuin esim. puhelimen lisälaitteet, mitä ihmisillä näkee korvissa. Uusimmat kuulokojeet ovat täynnä äänenkäsittelyteknologiaa, joiden avulla päästään tietyissä tilanteissa jopa parempaan kuulemisen tasoon verrattuna normaalikuuloiseen”, kertoo Kuulotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakala.

Miten hankin kuulokojeen?

Kuulokojeen tarpeen kartoitus alkaa kuulontutkimuksesta. Siihen voi varata ajan joko terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Tuloksien perusteella selviää heti, onko aihetta jatkotoimiin.

Mikäli paremman korvan puhealueen keskiarvo on yli 30dB HL -tason, saa kuulokojeen erikoissairaanhoidon kautta apuvälinelainaan. Osa sairaanhoitopiireistä käyttää ostopalvelua, jolloin ne lähettävät asiakkaan lähetteellä yksityiselle palveluntarjoajalle.

Yksityispuolella kuntoutus etenee samalla tavalla, mutta heti tutkimuksen jälkeen on mahdollista päästä kokeilemaan palveluntarjoajan valikoimasta itselleen sopivia laitteita. Yksityisesti hankittavat kuulokojeet maksavat 2500–5000 euroa.

Kuulokojeen avulla helpotusta arkeen

Turun Kuuloyhdistyksen varapuheenjohtaja Olavi Rantasen toinen korva on lähes kuuroutunut ja hän kärsii myös tinnituksesta. Kaksi vuotta sitten hän sai kuulevaan korvaansa helppokäyttöisen ja kevyen kuulokojeen. Kuuloyhdistykseen liityttyään hän sai kannustusta kuulolaitteen käyttöön.

”Kuulokoje helpottaa elämistäni paljon, kun kuulen asiat oikein ja väärät tulkinnat jäävät pois. Esimerkiksi luentotilaisuuksia on nyt paljon mielekkäämpää käydä kuuntelemassa, eritoten paikoissa, joissa on induktiosilmukka. Hälinäkään ei niin häiritse, kun ääni tulee induktioalueelta suoraan kuulolaitteelle. Ennen kuulokojeen saamista aloin karttaa tällaisia tilaisuuksia ja sosiaalinen kanssakäyminenkin jäi vähemmälle. Nyt lähden helpommin liikkeelle, ja elämänlaatuni on parantunut kovasti”, Olavi Rantanen kertoo. Kuulokojeen avulla hän kokee saaneensa helpotusta myös tinnitukseen. ”Kun kuulee ja havainnoi ääniä, se vie ajatukset pois tinnituksesta.”

www.kuulotekniikka.com/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys Vapaa-aika