Kuulokojeet lisäävät hyvinvointia


“Huono kuulo tulee usein huomaamattomasti viidenkymmenen ikävuoden jälkeen. Muiden puhe alkaa kuulostaa epäselvältä, muttei hiljaisemmalta, minkä takia kuulon alentuminen on vaikea havaita”, toteaa Kuuloliiton asiantuntija, korvalääkäri Elina Rytsölä.

Kuulokojeet helpottavat arjen kuuntelutilanteita ja niiden säännöllinen käyttö myös hidastaa kuulon rappeutumista ja voi siirtää jopa muistisairauden puhkeamista.

Kuulokojeet voi saada maksutta julkisesta terveydenhuollosta. Terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla tehdyn kuulontutkimuksen tai kuuloseulan perusteella henkilö saa lähetteen jatkotutkimuksiin kuulokeskukseen, jossa aloitetaan tarvittaessa kuulokojeiden sovitus ja muu kuntoutus.

“Jos ei saa lähetettä jatkotutkimuksiin, kannattaa pyytää hoitopäätös kirjallisena perusteluineen. Hoidon asianmukaisuudesta voi tarvittaessa tehdä kantelun.”

Rytsölä kertoo, että ensimmäinen kuulokoje vaatii usein alkukäytön jälkeen pientä säätöjen korjaamista.

“Huonokuuloisen läheisten tulisi huolehtia siitä, etteivät kojeet jää piironginlaatikkoon. Myös palvelutaloissa ja hoivakodeissa henkilökunnan tulisi pystyä auttamaan kuulokojeiden käytössä.”

Yli 800 000 suomalaisella on jonkinasteinen kuulonalenema.

www.kuuloliitto.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi