Kuohuvaa joulukauteen!


Alkaneen juhlakauden kattauksiin sopii erinomaisesti samppanjamenetelmällä valmistetut kuohuviinit, joihin lukeutuu myös Freixenet’n espanjalaiset Cava-kuohuvat.

Espanjalainen Cava-kuohuviini valmistetaan perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, eli niin sanotulla samppanjamenetelmällä. Valmistuksessa kuplat tuottava toinen käyminen tapahtuu pullossa ja kypsytystä vaaditaan vähintään yhdeksän kuukautta. Riittävän pitkällä kypsytyksellä taataan mielenkiintoinen makumaailma, joka toimii hienosti sekä ruokapöydässä että sellaisenaan.

Erittäin kuivaksi luokiteltu Freixenet Cordon Negro tyylikkäässä mattamustassa pullossa on takuuvarma valinta maljajuomaksi tai joulun ajan tarjottavien pariksi. Raikas ja hedelmäinen, mutta aavistuksen kypsytetty maku hyvällä hapokkuudella komppaa erityisesti kepeitä kalaruokia. Myös kasvispainotteinen joulupöytä esimerkiksi seitanilla on omiaan Cordon Negron kera.

Hieman makeampaan taittava Freixenet Carta Nevada näyttävässä huurrepullossa sopii nautiskelujuomaksi sekä monipuolisesti joulun makujen parina. Kuohuviinin hedelmäisyys ja makeampi makumaailma ovat omiaan imellettyjen laatikoiden, paahdettujen juuresten sekä erilaisten juustojen kanssa nautittuna.

FREIXENET – 110 vuotta välimerellistä viinivalmistusta

Freixenet’n tarina alkaa virallisesti vuodesta 1911, jolloin kahden tunnetun viinisuvun jälkeläiset Pedro Ferrer (La Freixeneda family) ja Dolores Sala Vivé (Casa Sala) menivät naimisiin, sekä nimesivät yhteisen viinitalonsa Perdon lempinimen, el Freixenet’n, mukaan. Ensimmäinen Freixenet-nimeä kantava viini julkaistiin jo 1914 ja Pedron vankka näkemys tulevaisuudesta sekä Doloresin taito viininvalmistuksen saralla loivat vuosien saatossa vahvan pohjan sille, mitä talo edustaa tänäkin päivänä.

Freixenet’n kantavana ja aikaansa nähden hieman hullunrohkeana ajatuksena oli alusta alkaen keskittyä kuohuviineihin. Haastavaan kuohuviinityyliin panostava viinitila perustettiin Katalonian sydänmaille Sant Sadurní d’Anoian kylään, jossa myös ensimmäisten Cava-tyylin kuohuviinien valmistus oli aloitettu lähes 150 vuotta aiemmin. 1940-luvulla Freixenet lanseerasi suurta suosita tänäkin päivänä nauttivan Carta Nevadan. Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin vuonna 1974 julkaistiin Cordon Negro ikonisessa mustassa pullossaan, jolla talo myös sinetöi maailmanmaineensa.

Talo jatkoi tasaisesti kasvuaan ja laajensi pikku hiljaa valikoimiaan myös kuohuviinien ulkopuolelle. 80-luvun puolivälissä Freixenet saavutti jo perustamisvaiheessa syntyneen unelmansa maailman johtavasta laatu-kuohuviinien tuottajasta. Seuraava isompi muutos tuli 2010-luvun puolivälissä, kun talo laajensi Italiassa kuohuviinien pariin ja vuonna 2020 vahvemmin myös muihin viinityyleihin. Tänä päivänä Freixenet näkee itsensä välimerellisenä viinitalona, joka keskittyy vahvasti Espanjaan sekä Italiaan, ja tuottaa molemmissa maissa niin kuohu- kuin puna-, valko- ja roseeviinejä.

Juomien maahantuoja: Hartwall

Fiilistele & inspiroidu: www.hartwall.fi/viinisi  | Instagram @freixenetsuomi | Facebook @freixenetsuomi | www.kohtuullisesti.fi

Jaa tämä artikkeli


Joulun Taikaa