Kuntoutusjaksolla saa kipinän panostaa omaan hyvinvointiin


Verve-ryhmään kuuluvat kuntoutuskeskukset Kankaanpää, Kruunupuisto ja Verve tarjoavat kuntoutusta koko elämänkaarelle ja monenlaisiin tarpeisiin. Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuksessa ratkaistaan osaavien ammattilaisten avulla erilaisia sairauden tuomia haasteita. Seinäjokilainen Martti Hemminki kiittää kuntoutusta monipuolisuudesta sekä motivaation lisäämisestä.

Aivoinfarktin sairastanut Hemminki on viettänyt Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä kolme AVH-kuntoutuskurssijaksoa. Hän kertoo, että toimintakyvyn tukemisen ohella kuntoutus on tuonut mukanaan intoa hyvinvoinnista huolehtimiseen kotona.

– Olen huomannut, miten paljon voin itse vaikuttaa omaan vointiini kotioloissa. Kuntoutus on lisännyt motivaatiota – nykyään tulee esimerkiksi käytyä kuntosalilla ja uimassa. Myös apuvälineiden käyttöön olen saanut lisää ymmärrystä, hän kertoo.

Kuntoutuksessa eri alojen ammattilaiset kuten fysioterapeutti, lääkäri, psykologi, toimintaterapeutti ja sosionomi auttavat oman osaamisalueensa osalta kuntoutujan terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa. Hemminki pitää kuntoutuksessa käytettäviä menetelmiä sopivan vaihtelevina ja ympäristöä loistavana.

– Kokonaisuus on toimiva ja on hyvä, että tietopuoleen keskitytään fyysisen kuntoutuksen ohella, hän toteaa. Ammattilaiset osaavat asiansa ja välittävät aidosti.

– Kuntoutuksessa on hyvä tilaisuus kokeilla turvallisesti uusia asioita, kuten liikuntalajeja tai apuvälineitä. Aivoverenkiertohäiriön saaneet hyötyvät usein myös teknologiasta. Verve-ryhmästäkin löytyy erilaisia kävelyrobotteja sekä kädenkuntoutus- ja aivokuntoutusteknologiaa, Kuntoutuskeskus Kankaanpään viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Saila Pajuniemi kertoo.

Ryhmän tuki tärkeää

Kurssimuotoisessa kuntoutuksessa suuri merkitys on vertaisilla, joiden kanssa uusien asioiden haltuun ottaminen on luontevaa. Parhaimmillaan ryhmästä saa pidempiaikaista tukea ja uusia ystäviä.

– Porukassa on pyöritelty paljon erilaisia ajatuksia kuntoutukseen liittyen. Olemme myös oman ryhmäni kanssa sopineet ”luokkakokouksesta” ensi kesälle, Hemminki kertoo.

Varsinaisen kuntoutuksen ohella Hemmingille tärkeäksi on osoittautunut myös vaihtelu ja mahdollisuus keskittyä omaan hyvinvointiin.

– Tämä katkaisee normaalia arjen rutiinia, hän summaa.

valitsekuntoutuspaikkasi.fi

Tiesitkö?

Verve-ryhmä tarjoaa aivoverenkiertohäiriön sairastaneille yksilöllisiä kuntoutusjaksoja, AVH-kuntoutuskursseja sekä kävelyyn, kädenkäyttöön ja kommunikaatioon keskittyviä intensiivikursseja. Useimmiten kuntoutuksen maksaa Kela, mutta kuntoutukseen voi aina hakeutua myös itse maksaen.

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi