Kun kotona on hyvä olla


”Julkaistu alun perin sivustolla finnlamelli.fi

Uuden asuntoalueen perällä tien päässä nousee kallio, jonka päällä seisoo uusi hirsitalo omalla rauhaisalla paikallaan. Talon takapihalla ei kuitenkaan yleensä ole ihan täysin rauhallista kolmen suuren koiran –berninpaimenkoiran ja kahden newfoundlandinkoiran – leikkiessä ja rymytessä aidatulla pihalla.

“Täällä meidän on hyvä olla, meidän eläminen ei ole muille häiriöksi eivätkä muut ole meille häiriöksi”, koiriensa kanssa neljästään asuva Riitta Kontturi naurahtaa uuden hirsikotinsa olohuoneessa.

Maaliskuussa 2020 uuteen hirsikotiinsa muuttanut Riitta on lähtöjään Isokyröstä mutta asunut töiden takia pitkään mm. Etelä-Suomessa. Kotiseuturakkaus kuitenkin sai hänet palaamaan kotikontujen läheisyyteen Seinäjoelle.

“Olen asunut monessa paikassa ja liikkunut työn perässä. Minulla on kuitenkin aina ollut sellainen haave, että palaan takaisin kotiseuduille, kun täytän 60 vuotta – siinä vaiheessa olen tehnyt töitä niin paljon, että voin palata takaisin kotiin. Täällä olen aina halunnut elää, mutta työmahdollisuudet olivat niin paljon paremmat muualla. Viimeisimpänä asuimme Helsingissä ennen paluumuuttoa Seinäjoelle. Sen kuitenkin päätin, että kodin pitää olla juuri sellainen, mikä sopii meidän perheelle”, Riitta kertaa.

Omaa kotia etsimässä koirien kanssa

Riitan muutettua Seinäjoelle väliaikaiseen, pieneen rivitaloasuntoon hän alkoi tutustumaan paikallisiin kohteisiin ja talonrakentajiin. Toiveet ja odotukset omalle kodille olivat korkeat, eikä aluksi sopivaa tuntunutkaan löytyvän. Uutta kotia Riitta etsi Seinäjoen alueelta ja kävi näytöissä jopa Vaasassa asti. Epätoivokin alkoi jo ajoittain hiipimään mieleen, kun omalta tuntuvaa kotia ei alkanut löytymään.

“Ajattelin, että Seinäjoelta on helppo löytää omakotitalo – on isoja tontteja ja on helppo muuttaa kolmen ison koiran kanssa omiin oloihin. Näytöissä kuitenkin kävi yleensä ilmi, että vaikka talo olisikin mukava niin tontti ei ollut sopiva tai toisinpäin. Ystäväni lopulta istutti idean siemenen, kun hän kysyi ‘mikset rakenna omaa, kun kriteereihisi sopivaa ei löydy?’ ”, Riitta naurahtaa.

Rakentaminen ei ollut aiemmin Riitalle varteenotettava vaihtoehto, koska hänestä tuntui ettei hänestä itsestään siihen olisi. Haaste oli tuntunut liian isolta – ei ole osaamista tai ymmärrystä siitä, miten asioiden tulisi mennä. Kun omalta tuntuvaa kotia ei vain alkanut löytymään alkoi itsevarmuus ja määrätietoisuus oman talon rakentamiseen kasvamaan. Hirren valikoituminen kodin rakennusmateriaaliksi oli useiden tekijöiden yhteisvaikutuksen tulos.

“Olin käynyt hirsitalonäytöissä ja niistä Finnlamellin talot tuntuivat välittömästi itselle sopivimmilta kaikista vaihtoehdoista. Astmaatikkona tuntui siltä, että henki kulkee paremmin – ilmanlaatu on raikkaampi hirsitalossa. Aiemmat kotini ovat olleet eri materiaaleja mutta ei koskaan hirttä. Nyt alusta alkaen halusin, että tämä koti tulee olemaan hirttä. Intuitio ratkaisi sen, että talon rakentaa Finnlamelli. Kun ikääkin on, pitää intuitioonsa luottaa”, Riitta muistelee hymyillen.

Joustava suunnittelu teki vaikutuksen

Vaikka Finnlamelli-kodit olivatkin Riitalle mieluisimpia näyttöjen pohjalta, ei täysin omiiin toiveisiin sopivaa valmista mallia löytynyt. Finnlamellin Pohjanmaan myyjä Jari Alanko otti Riitan kotitoiveista kopin ja Jarin kannustamana alkoi kodin suunnittelu. Riitta oli erityisen ilahtunut siitä, että missään vaiheessa suunnittelua ei suoralta kädeltä mitään ideaa torpattu, vaan hän sai vapaat kädet kertoa ja piirtää malleja siitä, millaisen kodin hän haluaisi perheelleen.

Kun kodin piirustukset olivat jo kertaalleen saatu valmiiksi tuli matkaan lisämutkia tontin vaihtumisen myötä. Uusi tontti löytyi kuitenkin uudelta asuinalueelta ja Riitta iloitseekin siitä, että tontinjaossa hänellä kävi tuuri. Koska tontti oli vielä vähän erilainen kuin aikaisempi, piti myös talosuunnitelmaa päivittää. Tonttikaava ei yllätykseksi ollutkaan aivan sellainen kuin oli odotettu, mutta Jari tuli apuun kaava-asioissa ja talo piharakennuksineen saatiin tontille Riitan toiveisiin vastaavalla tavalla.

“Kun näin isoa hankintaa ja kokonaisuutta ryhtyy toteuttamaan, täytyy olla 110 prosenttinen luotto heihin, jotka ovat mukana. Talonostossa on kuitenkin kyse niin isoista rahoista. Finnlamellin Jari Alanko oli mukana alusta lähtien ja hän hoiti asiat juuri niin kuin pitikin, hän antoi luovuudelle tilaa suunnittelussa ja mahdollisti minulle oman vision seuraamisen. Hän summasikin asian loistavasti sanomalla ‘mehän rakennamme sinulle kotia’ “, Riitta summaa.

Muutenkin Riitalla oli sanojensa mukaan unelmatiimi tekemässä hänelle uutta kotia, mikä onkin ollut hänen mukaansa suuri onni. Hänen tuttavapiirinsä kautta löytyi niin vastaava rakennusmestari kuin apua sisustamiseen. Myös Finnlamellin oma rakennustiimi tuli Riitalle niin tutuksi lopulta, että eräskin pystyttäjä pyysi saada käydä katsomassa kotia sen valmistuttua, kun seuraava rakennusprojekti oli myös lähimailla.

Sisustuksen Riitta toteutti osin Finnlamellin muuttovalmisvalikoiman pohjalta, osin päivityksenä perustasosta luksuksempaan ja osin omana hankintanaan – erityisesti kodin omat, pitkään haaveissa olleet erityiset ratkaisut.

“Kodin suhteen tärkeintä oli, että yhtenäinen keittiö-olohuone on isoin, korkein ja avarin tila – tämä oli myös monessa talonäytössä se kompastuskivi. Halusin, että se yhteinen tila, jossa olemme myös vieraiden kanssa on tarpeeksi tilava koirienkin temmeltämiseen. Täällä on myös paljon isoja ikkunoita ja kodinhoitohuone on vähän suurempi kuin yleensä, jotta koirien kanssa on helpompi toimia märillä keleillä ulkoillessa. Näiden lisäksi joka huoneessa on jonkinlainen ‘Wau’-juttu – omassa makuuhuoneessani se on iso lasiovi suoraan terassille, jolloin pääsen itse nauttimaan kauniista kesäilloista suoraan omasta huoneesta”, Riitta kertoo.

Pitkä mutta antoisa tie omannäköiseen kotiin

Uuden oman kodin valmistuttua Riitta ei voisi olla tyytyväisempi. Oma koti on löytynyt, jossa on hyvä olla eikä ole tarvetta käydä muualla. Hän kuitenkin myöntää, että ensimmäinen hyppy rakennusprojektiin lähtiessä pelotti alussa mutta lopputulos oli sen arvoinen ja kun päätöksen oli tehnyt, asiat sujuivat lopulta hyvin. Myös oma panos työmaalla on huomattava, mihin Riitallakin
onneksi elämäntilanne antoi myöten.

“Ydinryhmä tekemisessä oli pieni mutta kaikilla oli oma tehtävänsä – yksin tämä ei olisi onnistunut, luotettavat ihmiset ympärilläni tämän osaltaan mahdollistivat. Sanoin koirillenikin aikanaan, että tulee vielä päivä, kun meillä on tarpeeksi tilaa elää, koska se auttoi jaksamaan väliaikaisen ahtauden matkalla omaan kotiin. Kun sain koira-aitauksen pihaan juhannukseksi valmiiksi, tunne oli unohtumaton – nyt ollaan siellä, oman näköisessä kodissa, jossa pojillakin on isot tilat. Jos jotain tekisin toisin, niin kävisin rakennusvaiheessa enemmän hieronnassa”, Riitta nauraa tyytyväisenä.

Tutustu luonnollisesti parhaaseen Finnlamelli-kotiin: finnlamelli.fi

Löydät meidät myös Instagramista @finnlamelli.fi sekä Facebookista @Finnlamelli

Jaa tämä artikkeli


Koti ja sisustus