Kukaan ei jää yksin


Ennalta ehkäisevät palvelut, luonteva keskusteluyhteys ja yhteistoiminta mahdollistavat, että ikääntyneille tarjottujen palvelujen piiriin on Kangasalla helppo astua.

kynnys on matala, ja eri kuntoutusryhmiin liittyminen käy helposti ja luontevasti ilman, että taustalla tarvittaisiin raskas organisaatio tai koneisto”, vanhuspalvelujen esimies, fysioterapeutti Tiina Knuutinen sanoo.

Rattoisaa seurustelua

Tie kuntoutusryhmiin käy monesti helposti saavutettavan, eläkeikäisille tarkoitetun ikäpisteen eli lähitorin kautta. Knuutinen kuvaa ikäpisteen toimintaa rattoisaksi seurusteluksi, jonka myötä tarjolla on monipuolista tietoa, tukea ja toimintaa arkeen. Iäkkäät voivat tavata toisiaan ja ehkä havahtua ajatukseen, että fyysinen kunto saattaa olla kohennuksen tarpeessa. Yhdessä oloa ja kahvittelua ryydittää usein jumppatuokio tai muu järjestetty ohjelmanumero. ”Jos koet itsesi yksinäiseksi, kannattaa poiketa Ikäpisteelle; voit löytää sieltä ystävän. Myös Pälkäneellä on oma Ikäpiste, jonne kaikki juttuseuraa kaipaavat eläkeikäiset ovat tervetulleita.”

”Ryhmätoiminnassa on voimaa

 

Ennalta ehkäisevää mielen ja kehon hoitoa

Knuutinen korostaa, että kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tekevät asiakaskunnan taustalla avointa yhteistyötä heidän hyvinvointinsa edistämiseksi. Tavoitteena on ikääntyneiden kansalaisten mielen ja kehon hyvinvointi sekä toimintakyvyn ylläpito. ”Terveydenhoitajan vastaanotolla on luontevaa käynnistää keskustelu fyysisen kunnon ylläpidosta, vaikka käynnin syy olisikin toisaalla”, Knuutinen sanoo. ”Myös muistihoitaja saattaa kiinnittää huomiota asiakkaansa mahdolliseen liikuntakyvyn heikkenemiseen ja kuntoutustarpeeseen.” Tarjolla on monen tasoista palvelua: tasapaino- ja kuntosaliryhmiä, voimaharjoittelua. Fysioterapeutin vetämiin, Ikäihmisille suunnattuihin kuntoutusryhmiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Monet ovat liittyneet ryhmään omasta aloitteestaan, kun tiedostavat, että kroppa kaipaa huoltoa ja fyysinen kunto remonttia; porukassa liikkuminen on mukavampaa kuin yksin puurtaminen. Päivätoimintaan osallistumista Knuutinen kuvaa askeleeksi, joka otetaan toimintakyvyn heiketessä.

”Tavoitteena on sujuva arki kotona

 

Päivätoiminta on tarkoitettu iäkkäille, jotka eivät terveytensä tai kuntonsa vuoksi voi osallistua muihin kodin ulkopuolisiin toimintoihin. ”Monille päivän mittainen tapahtuma, sosiaalinen kanssakäynti sekä ateriointi tutuiksi tulleiden ryhmäläisten kanssa ovat tärkeä poikkeus arkirutiineihin. Kuljetuksistakaan ei tarvitse huolehtia; osallistujat noudetaan ja viedään päivän päätteeksi kotiin.”

Antoisa huilipäivä omaishoitajille

Lähitori on eri puolilla Pirkanmaata toteutettava matalan kynnyksen toimintamalli, jossa ihminen tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Kangasalan palvelutalosäätiön vastaavan palveluohjaajan Tanja Pitkäniityn mukaan Lähitorin kulmakivenä on ikäihmisille, vammaisille ja omaishoitajille tarjottu ohjaus ja neuvonta, ryhmätoiminta, tapahtumat ja vapaaehtoistyö. ”Ajatuksena on, että kukaan ei jää yksin, fyysisestä kunnosta huolehditaan, ja arki kotona sujuu mahdollisimman hyvin mahdollisimman pitkään.”

Kangasalan Lähitoritoiminta on keskittynyt Jalmarin Koto -palvelutalon tiloihin. Aiemmin ovet Lähitorille olivat aina auki; pandemia-aikaan toimintaa on jouduttu rajoittamaan ja tapaamisista sovitaan ennakkoon. Kangasalan Lähitorin erikoisuus on kaupungin tukema omaishoitajatoiminta. Liikunnasta vastaava fysioterapeutti Mikko Kivimäki pitää esimerkiksi päiväkuntoutusta erinomaisena palvelumuotona. ”Hän, joka arjessaan huolehtii toisen hyvinvoinnista, pääsee valmiiseen pöytään, ja voi jakaa kokemuksiaan toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. ” Ruokailu ja hierontapalvelut ovat maksullisia, muuten ohjaus on maksutonta. Mukaan pääsee kerralla kuusi omaishoitajaa.

Tutussa ryhmässä ihmiset kantavat toinen toistaan

Jalmarin Kodon Lähitorilla on järjestetty yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhdistysten kanssa erilaisia tapahtumia: seniorimuotinäytöstä, mummodisco, arkea helpottavien apuvälineiden esittelyjä. Pitkäniitty ja Kivimäki korostavat, että Lähitorin ryhmätoiminta on itseohjautuvaa ja kaikille ikääntyville avointa. ”Otamme mielihyvin uusia ideoita ja ajatuksia vastaan.” Pitkään vanhustyötä tehneet ammattilaiset toteavat, että työ ikääntyvien parissa on arvokasta ja antaa paljon. ”On suuri ilo nähdä toiminnan valtava voima. Kun tullaan tutuiksi, ryhmä kantaa itseään, ja ihmiset toinen toistaan.”

Lue lisää: Facebook | Kangasalan kotihoito

 

IKÄNEUVO p. 0407333949
Jalmarin Koto, Finnentie 11
Lähitori p. 0444134261
Kuntoutus p. 0444134262
Päivätoiminta p. 0444134267
Vapaaehtoistyön puhelin ti ja to klo 9-15 p. 0400356686

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Julkishallinto & kansanterveys