Kuinka huomioida vastuullisuus ammattikeittiön leipomovalikoimassa?


Tulevaisuuden leipomotuotteiden valinnoissa korostuvat vastuullisuus sekä terveellisyys ja hyvinvointi. Lantmännen Unibakella vastuullisuus on vahvasti mielessä tulevaisuuden leivonnaispakasteiden valikoimaa suunnitellessa.

Leipomoalalla vastuullisuus näkyy vahvasti. Tavallinen suomalainen syö keskimäärin 41 kiloa leipää vuodessa*. Ei ole siis yhdentekevää, millaisia valintoja tehdään kodeissa, ammattikeittiöissä ja leipomoalalla. Leipä on kuitenkin ravintona ilmastoystävällinen valinta, joten lähtökohdat ovat hyvät. 

Terveelliset leipävalinnat 

Leipävalinnoilla voi vaikuttaa kuidun ja suolan saantiin. Kuituvajetta voi paikata tarjoamalla lautasmallin suositteleman täysjyväleivän aterian osana. Täysjyväleivät sopivat samalla planetaariseen ruokavalioon, jossa täysjyvä nähdään kestävänä valintana. Suolan määrä pysyy kohtuullisena valitsemalla Sydänmerkin saaneita leipiä mukaan tarjolle. 

Suomalainen leipäosaaminen kunniaan 

Ruoan kotimaisuuden merkitys on kasvanut. Lantmännen Unibake on panostanut suomalaiseen leipomiseen ja haluaa tarjota entistä enemmän kotimaista leipää. Joutsenon leipomo Lappeenrannassa sai tuliterän leipälinjan, jolla leivotaan mm. uudet Vaasan Mestarin -leivät. Avainlippu- ja Hyvää Suomesta -merkit kertovat alkuperästä helposti. 

Voitetaan hävikki 

Suomessa ravitsemuspalveluiden osuus elintarvikeketjun ruokahävikistä on 17 prosenttia, ja vuosittain syntyy noin 61 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä**. Hävikin hallinnassa horeca-puolella korostuvat suunnitelmallisuus, oikeat valmistusasteet ja tietoisuuden lisääminen. Kysynnän mukaan paistaminen ja sulattaminen ovat ammattikeittiöiden arkea, kun leivonnaispakasteet ovat käytössä. Esimerkiksi sulattaen valmiit tuotteet on pakastettu nopeasti leipomisen jälkeen, ja ne ovat pehmeinä ja tuoreina ruokailijoilla, juuri kysynnän mukaan. 

Lue lisää: lantmannenunibake.fi 

LANTMÄNNEN UNIBAKEN VASTUULLISUUS 

• Raaka-aineet on hankittu vastuullisesti ja ne täyttävät kansainväliset laatu- ja turvallisuussertifikaatit. 

• Leipomoissa tehdään toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi ja hävikistä tuotetaan biojalostamoilla biopolttoainetta ja eläinrehua. Tarjolla myös hävikkivinkkejä ammattikeittiöille! 

• Mukana Ilmasto & Luonto -ohjelmassa, jossa Lantmännen-yhtiöt Suomessa yhdistävät voimansa kestävämmän rukiin viljelyn puolesta. 

• Lantmännen Unibaken Suomen leipomoissa käytössä vain kotimaista ruista ja vehnää sekä kotimaisia vapaan kanan munia. Käyttämämme kaakao on UTZ-sertifioitua. 

• Valikoimassa lukuisia Sydänmerkki-tuotteita. 

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden HoReCa