Ksylitoli kannattaa ottaa osaksi jokaista päivää


Ksylitolituotteet ovat hyväksi hampaille ja osa terveellistä elämäntapaa. Ksylitolituotteita on nykyisin saatavilla valtavasti erilaisia, jokainen löytääkin varmasti omaan makuunsa sopivan. 

Cloetta Suomen ksylitolitiedottaja, suuhygienisti, Milla Vihannon mukaan ksylitolituotteita käyttämällä hampaita voi suojata hyvänmakuisella ja helpolla tavalla. 

”Ksylitolituotteet auttavat katkaisemaan happohyökkäyksen*. Purkkaa tai pastilleja olisi hyvä käyttää aina, kun on syönyt tai juonut jotain.” 

Ksylitolia on tutkittu jo vuosikymmeniä ja täysksylitolipurukumilla on myös EU:n hyväksymä terveysväite**. Suomalaiset tietävätkin hyvin, että ksylitoli on tutkitusti toimiva osa hampaidenhoitoa. 

”Seuraamme suomalaisten tietämystä ksylitolista ja se on hyvällä tasolla. Ravitsemussuositusten noudattaminen saattaa kuitenkin välillä jäädä kiireisen elämän keskellä”, Vihanto toteaa. 

Päiväkodeissa ksylitolipastilleja käytetään yleisesti, joten alle kouluikäiset saavat hyvin ksylitolia. Vanhemmissa ikäryhmissä käyttö on jonkun verran vähäisempää. 

”Sanoisin kuitenkin, että ksylitoli on osa suomalaisten, ja varsinkin lapsiperheiden arkea.” 

Rutiineilla ja hyvällä maulla 

Tärkeintä ksylitolituotteiden käytössä on säännöllisyys. ”Suosituksena on 5 grammaa päivässä, esimerkiksi 3–5 päivittäisen aterian jälkeen. Ksylitolin pitäisi olla yhtä lailla rutiini kuin hampaidenpesu, jotain mitä ei tarvitse miettiä ollenkaan”, Vihanto sanoo. Käyttösuositukset ovat samat lapsille ja aikuisille, mutta lapset kannattaa totuttaa ksylitoliin vähitellen määrää lisäten. 

Ksylitolituotteita on nykyään saatavilla todella monessa maussa. 

”Jokaisen ei tarvitse tykätä samasta mausta. Kokeilemalla löytyvät ne, jotka maistuvat itselle. Meidän ksylitolituotteisiimme kuuluvat Jenkki-purukumit, Herra Hakkarainen ja Läkerol Dents -pastillit***, ja Mynthon ksylitolituotteet, makuja ja koostumuksia on siis valtavasti”, Vihanto summaa. 

HELPOSTI ILOINEN HYMY 
  1. Löydä oma lempimaku testaamalla eri tuotteita. 
  2. Laita keittiöön esille valikoima purukumeja ja pastilleja, jotta jokaisen on helppo napata oma suosikkinsa. 
  3. Pidä pastilleja tai purkkaa aina mukana: autossa, käsilaukussa ja repussa. 
  4. Imeskele pari pastillia peräkkäin, ksylitoli ehtii vaikuttaa pidempään. 
  5. Muista myös säännölliset hammaspesut ja -tarkastukset. 

* Sokeriton purukumi auttaa neutraloimaan happohyökkäyksen. 

** Kokonaan ksylitolilla makeutetun purukumin on osoitettu vähentävän hampaiden plakkia. Plakin suuri määrä on karieksen kehittymisen riskitekijä lapsilla. 

*** Ksylitolia ja maltitolia sisältävien pastillien nauttiminen edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä. Mineralisaatio tarkoittaa hammaskiilteen kovettumista.

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Perhe