Kristian Pulli: Yksikään nuorena tehty harjoitus ei mennyt hukkaan


Yksikään nuorena tehty harjoitus ei ole mennyt hukkaan, sanoo pituushypyn Suomen ennätyksen haltija ja tuore halliratojen Euroopan-mestaruuskisojen pronssimitalisti Kristian Pulli. 

– Nyt vähän vanhempana osaan arvostaa sitä koordinaatiota, kimmoisuutta ja lihaskuntoa, jota nuorena harjoituksissa rakensin. Ne taidot ovat sinulla ikuisesti, eikä niitä saa, jos niitä ei silloin opi, Pulli sanoo. 

Urheilu-uransa Pulli aloitti 3-4-vuotiaana Jämsässä Kaipolan Vireen seurakisoista ja paikallisista Auliksen olympialaisista. 

– Muistelen, että lähettäjä ei käyttänyt pyssyä. Joillakin kalikoilla lähetyksen ääni kai tuli. Se jäi mieleen, kun se vähän hirvitti, Pulli hymyilee muistolle. 

Pohjan huippu-urheilijan uralla Pulli rakensi seuransa urheilukoulussa ja nuorisovalmennusryhmissä. 

– Kun kävin harjoituksissa, huomasin, että treenit kävivät koko ajan helpommaksi. Kun kului kuukausia, pystyin tekemään ne kunnolla ja keskittymään niihin, eikä vain roikkumaan muiden perässä. Samalla huomasin, että tässähän voi vaikka kehittyä. 

Kannattaa kokeilla monia lajeja 

Harjoittelu ja asioiden opettelu ryhmässä sopi Pullille. – En ollut nuorena kovin omatoiminen harjoittelija, mutta menin mukaan aina, kun oli joku mihin mennä. Minulle ryhmät olivat tärkeitä, Pulli muistaa. 

– Minusta oli mukava tehdä asioita porukalla, oppia muilta ja nähdä kavereita. Siinä, kun ryhmässä oppi asioita ja innostui, pystyi paremmin rakentamaan siihen oheen omatoimisen harjoittelun, joka myös on tärkeää. 

Nuorena Pulli ei tyytynyt yhteen lajiin. Yleisurheilun ohella lajivalikoimaan kuuluivat jalkapallo, jääkiekko, suunnistus ja hiihto. 

– Ei huippu-urheilijaksi ole yhtä ainoaa reittiä. Minusta kannattaa käydä kokeilemassa monia lajia, Pulli sanoo. 

Hyppylajeista löytyi oma ura 

Omalla kohdalla mikään kokeilu ei ole mennyt hukkaan. Sieltä on jäänyt talteen taitoja, muistoja ja hyviä kokemuksia, jotka ovat tärkeitä, Pulli sanoo. 

– Vaikka omalla kohdalle harrastukset painottuivat nuorempana kestävyyslajeihin, hyppylajit kolmiloikka ja pituushyppy löytyivät sieltä pikkuhiljaa omiksi lajeiksi. 

Nyt Pulli, 26, tähtää kuntoaan Tokion olympiakisoihin. Hän rikkoi tulosrajan Torúnin EM-hallien pronssihypyllään, joka kantoi 824 ja on jo valittu Suomen joukkueeseen. 

 

Mitä yleisurheiluseuroilla on tarjolla? 

Paikkakuntasi yleisurheiluseuralla on tarjolla toimintaa lapsille ja nuorille. 

  • 2-13-v. Seurakisat (avoimet kilpailut) 
  • 2-6-v. Liikuntaleikkikoulu (perusliikuntataitojen opettelua) 
  • 7-13-v. Yleisurheilukoulut (juoksemista, hyppäämistä ja heittämistä) 
  • yli 14 vuotiaille Nuorisovalmennusryhmät (lajitaitojen kehittämistä, kohti lajivalinta vaihetta) 

Yleisurheiluviikko on hyvä hetki aloittaa 

Yleisurheiluviikolla yleisurheilukoulut käynnistyvät ja viikon aikana mukana myös huippu-urheilijoita harjoituksissa. 

  • 24.-30. toukokuuta vietetään valtakunnallista Yleisurheiluviikkoa. 
  • Katso 25.5 ja 27.5. Youtubessa SUL:n Yleisurheilukanavan suora lähetys. Saat vinkkejä ja ideoita nuorten harjoittelusta. Katso lähetysajat 24.5. alkaen yleisurheilu.fi -palvelusta. 

Kokeile yleisurheilua kansallisena Seurakisapäivänä 1.6. 

Kesäkuun 1. päivä on kansallinen Seurakisapäivä. Silloin Seurakisoja järjestetään eri puolella Suomea. 

  • Seurakisat on avoin, perhekeskeinen, paikallinen kilpailu, jossa lapsia kannustetaan kokeilemaan yleisurheilua. Vanhempien toivotaan ottavan kisoihin osaa toimitsijoina. Siihen tarvittavat tiedot tarjotaan paikan päällä. 
Tule mukaan yleisurheiluun! 

Lähetä sähköposti osoitteeseen: mukaanyleisurheiluun@sul.fi 

Kerro sähköpostissa lyhyesti: 

  • Missä haluat harrastaa? 
  • Ikä 

Saat tiedon lähiseurastasi ja miten pääsette aloittamaan harrastamisen. 

Lisää yleisurheilusta! 
yleisurheilu.fi

Facebook:@Yleisurheilu 
Instagram: @Nuorisoyleisurheilu 

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika