Kriisi koettelee johtajuutta


ENNENKOKEMATON KORONAKRIISI koettelee johtajia, henkilöstöä ja omistajia eri puolilla maailmaa. Koettelemuksen haastavuutta lisää sen arvaamattomuus: viheliäinen virus on tuntematon vihollinen, jonka liikkeitä ja vaikutuksia on vaikea ennakoida. 

Emme esimerkiksi tiedä, miten kauan kriisi kestää, tuleeko toinen aalto ja milloin lääketiede kehittää virukseen sopivan rokotteen ja lääkkeen. 

Jokainen vastuullinen johtaja joutuu varautumaan myös pahimpaan. 

Erityisen tärkeä on varmistaa, että pystyy itse päättämään, mitä yritykselle tekee. Se vaatii sitä, että oma kassa ei kuivu eikä joudu muiden armoille. 

Tämä ei ole helppoa varsinkaan tilanteissa, joissa viranomaispäätöksillä rajoitetaan merkittävällä tavalla elinkeinovapautta – kuten ravintola-alalla on käynyt. 

Vaikka pitää varautua pahimpaan, pitää olla valmis siihen, että markkinat lähtevät nopeaan kasvuun. Myös positiivinen arvaamaton on mahdollinen. 

Nopean kasvun avautumisen aistiminen onnistuu vain, jos on tiiviissä yhteydessä omiin asiakkaisiinsa. Jos et tiedä asiakkaasi tilannetta, et voi auttaa. 

Erityisen tärkeää on kulkea rinnalla, kun asiakkaalla on vaikeuksia. Vaikeimpina hetkinä kumppanuuden laatu punnitaan. 

Mutta pelkkä asiakasymmärrys ei riitä. Pitää myös tunnistaa oman organisaation vahvuudet ja heikkoudet sekä kyky rytminvaihdokseen, kun sellaisen aika koittaa. 

Johtamisessa tärkeintä on kuitenkin itsensä johtaminen. Olenko johtajana valmis? Olenko ajan tasalla? Ymmärränkö, mikä on muuttunut? Onko kriisi vienyt minusta energiaa ja itseluottamusta? Pystynkö minä valjastamaan organisaationi liikkeelle oikeaan suuntaan? Miten minun pitää kehittyä? 

Johtajuus on matka, jolla on päämäärä mutta myös väistämättä yllätyksiä. Matkalla ei voi menestyä, jos ei tiedä, mihin haluaa ja minkälainen matkamies itse on. 

Mikael Pentikäinen 
Suomen Yrittäjien
toimitusjohtaja 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi