Kouluttamisella tehostusta vaikeasti paranevien haavojen hoitoon


Lisäämällä haavanhoidon osaamista voidaan säästää merkittävästi kustannuksissa, käyttää henkilöresurssit tehokkaammin, nopeuttaa paranemisprosessia ja vähentää potilaan kärsimystä.

Krooniset haavat aiheuttavat potilaille tuskallista kipua ja niiden hoitoon kuluu Suomessa vuosittain 400–800 miljoonaa euroa. Hoidon tulisi tapahtua ensisijaisesti perusterveydenhuollossa, mutta potilaat päätyvät usein erikoissairaanhoidon piiriin.

”Parempiin tuloksiin päästäisiin, jos haavanhoito kilpailutettaisiin kokonaisuutena, jonka osa olisi käyttäjien tuki haavanhoitoprosessin parantamiseksi. Vaikeasti paranevien haavojen hoidon tehostumisesta saatava säästö on samaa luokkaa kuin tuotteiden kulu erikseen ostettuna”, herättelee OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson.

Kustannukset laskevat kouluttamalla

OneMed on kouluttanut yli tuhat hoitajaa Suomessa ja Ruotsissa. Painotus on totutun tuotekohtaisuuden sijasta haavanhoidossa.

Kolmen kuukauden koulutus rakennetaan tarpeiden mukaan ja siihen kuuluu sidosten lisäksi muun muassa erilaiset haavatyypit, kompressiohoito sekä seuranta. Oulussa, Kuopiossa, Kristiinankaupungissa ja Viitasaarella toteutetuissa kokonaisuuksissa 6 viikon seurantajakson aikana jo 49 prosenttia vaikeasti paranevista haavoista oli parantunut. Kokonaiskustannukset laskivat keskimäärin 79 prosenttia.

”Kun tuotteita käytetään oikein, sidoksen vaihtoväli voidaan venyttää päivittäisestä jopa viikkoon. Jos paraneminen ei edisty, tilanteeseen puututaan heti”, selittää OneMedin haavakouluttaja Piia Grek-Stjernberg. Vähemmällä materiaalilla ja resursseilla voi siis saavuttaa parempia tuloksia.

Seurantajakson aikana hoitajilla ja lääkäreillä on tukenaan OneMedin haavanhoitoon erikoistunut kouluttaja. Paranemista seurataan ja erilaisia vaihtoehtoja punnitaan hänen kanssaan yhdessä.

”Yleensähän koulutuksiin osallistuvat vain aiheesta eniten kiinnostuneet”, Grek-Stjernberg harmittelee. Hänen mukaansa on tärkeää, että valtaosa henkilöstöstä osallistuu, jotta jokaisella olisi sama perusosaaminen: ”Kokemus tuo rohkeutta puuttua tilanteisiin nopeammin ja pyytää herkemmin vinkkejä kollegoilta erilaisten haavojen hoitoon.”

Jaa tämä artikkeli


Terveys