Kotiruokahetket rytmittämään päivää – erityisesti poikkeustilanteessa


Kotielämämme on myllertynyt määräämättömäksi ajaksi. Ruokarytmi auttaa pitämään arjen kasassa.

Monissa perheissä on pitänyt rytmittää arki uusiksi. Aikuiset yrittävät kotoa käsin tehdä etätöitä ja osallistua etäpalavereihin samalla, kun lapset käyvät koulua etäopetuksessa. Tilanne on tuttu ja omakohtainen myös ruokakasvatuksen asiantuntijalle Minttu Virkille Ruokatieto Yhdistyksestä. Hän työskentelee lisäksi espoolaisessa peruskoulussa kotitalousopettajana – ja opetus tapahtuu nyt etänä.

”Ruokailuajoista kannattaa pitää kiinni. Ensinnäkin, ne rytmittävät päivää. Ruokailuhetkien aikana perheenjäsenet voivat luontevasti vaihtaa kuulumiset ja puhua lapsia mietityttävistä vaikeista asioista. Lisäksi, säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään verensokerin tasaisena, jolloin kodissakaan ei kiukku leimahda niin herkästi”, Minttu vinkkaa.

Ruokahetket ja kotona hyvistä raaka-aineista valmistettu ruoka ovat luontainen arjen rytmittäjä ja ankkuri, jotka auttavat lapsia ja teini-ikäisiä sopeutumaan paremmin myös poikkeustilanteisiin varsinkin, kun päiväkoti- ja kouluruokailu on tauolla.

”Hyvä ruoka nostaa mielialaa ja lievittää ahdistusta. Välillä voi ihan hyvin mikrottaa pinaattilettuja, mutta muuten toteutuksessa on hyvä pitää useimpina päivinä koulusta tuttu lautasmalli.”

Pidemmällä tähtäimellä kotona tehdyt vastuulliset ruokavalinnat ja hektisyyden katkaisevat ruokailuhetket siirtyvät esimerkin voimalla lapsillemme näiden aikuistuttua.

”Koulujen ruokakasvatukseen sisältyy myös vastuullinen kuluttaminen”, Minttu kertoo.

Hän kehottaa kauppakäynneillä mahdollisuuksien mukaan valitsemaan kotimaisia raaka-aineita ja ruokia – teko, jolla varsinkin nyt on erittäin suuri merkitys kotimaisen kulutuksen edistäjänä.

”Valintaa helpottamaan monista tuotteista löytyy Hyvää Suomesta -merkki.”

Minttu vinkkaa, että ruoanvalmistuksessa kannattaa hyödyntää ruokalistasuunnittelua sekä pakastinta.

”Itsekin valmistin juuri tupla-annoksen jauhelihakastiketta, josta pakastin puolet ensi viikolle. Näin ei tarvitse viikon ajan syödä samaa ruokaa. Somessa pyörii nyt hyviä arkiruokalistoja, niitä kannattaa hyödyntää.”

www.hyvaasuomesta.fi

Katso lisää vinkkejä: Ruokatieto.fi -sivustolta.

 

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Perhe