Kotimainen kurkku ja tomaatti ovat aikaisemmin olleet esimerkkejä ilmastopahiksista. Luonnonvarakeskuksen tutkimukset pudottavat kuitenkin kotimaisten kasvihuonevihannesten hiilijalanjäljen aivan uudelle tasolle. Hiilijalanjäljen lisäksi on monta muutakin syytä, miksi kotimaisia kasvihuonevihanneksia voi syödä hyvällä mielellä.
Uusiutuvaa energiaa
Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään 56 prosenttia vuosien 2004 ja 2017 välisenä aikana LUKE:n tutkimuksen mukaan. Vuonna 2017 kotimaisen tomaatin hiilijalanjälki oli keskimäärin 2,6, kurkun 2,0 ja salaatin 2,7 kiloa hiilidioksidia tuotettua kiloa kohden. Uusi tutkimus on valmistumassa vuonna 2022, minkä tuloksena hiilijalanjäljen odotetaan laskevan entisestään.
– Roima lasku johtuu pääasiassa muuttuneista energianlähteistä: kasvihuonetuotanto on siirtynyt kohti uusiutuvaa kotimaista puu- ja peltoenergiaa. Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan uusiutuvan energian osuus kasvihuoneiden lämmityksessä oli jo 56 prosenttia vuonna 2021, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Pieni vesijalanjälki
Vastuullisen energiankäytön lisäksi suomalaisissa kasvihuoneissa huolehditaan tarkasti veden käytöstä. Monissa kasvihuoneissa vesi kierrätetään, eli samaa vettä käytetään puhdistettuna uudelleen ja uudelleen.
– Esimerkiksi kotimaisen tomaatin vesijalanjälki on 91 kertaa pienempi kuin espanjalaisen. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset vesivarat ovat paljon paremmat, ja lisäksi täällä käytetään vettä vastuullisesti, Kangas sanoo.

Korkeat satotasot alentavat hiilijalanjälkeä
Myös kasvihuonevihannesten sato neliötä kohden on kasvanut huimasti. Viimeisen viiden vuoden aikana kokonaissato on kasvanut 10 miljoonaa kiloa, eli noin 10 prosenttia. Sadon kasvaminen laskee energiankäyttöä viljeltyä vihanneskiloa kohden. Korkeat satotasot johtuvat viljelyosaamisen nopeasta kehittymisestä ja tuotannon korkeasta teknisestä tasosta. Valitsemalla kotimaisen tomaatin tai kurkun, valitset paitsi ympäristöystävällisen vaihtoehdon, tuet myös suomalaista osaamista ja työllisyyttä.
Tutustu tarkemmin: kauppapuutarhaliitto.fi