KONEPAJASTA kansainväliseksi teknologiaosaajaksi – Tasowheel palvelee maailmanluokan tähtiä


Mikä liikuttaa formulasankaria ja valtamerilaivan kapteenia? Tasowheelin tekemä hammaspyörä. Se voi löytyä niin huipputason urheiluautosta kuin maailman johtavasta dieselmoottorista. Tarkalla otteella johdetun tamperelaisyrityksen menestystarinaa ovat paaluttaneet rohkeat investoinnit, onnistuneet yrityskaupat ja katseen kohdistaminen kansainvälisiin asiakkaisiin. 

Kun Taisto Sorjonen perusti hammaspyöriä valmistavan Tasowheelin vuonna 1979, toimitilat olivat veneveistämön pihassa ja työntekijöitä kolme. Johtaja viihtyi koneen puikoissa mutta useimmiten hän ajeli Saabillaan asiakkaiden luo ja verkostoitui. Pian johtajan poikakin kutsuttiin ”miesten hommiin” metallipajaan. Innostus haaleni, kun isä iski luudan käteen ja työnkuva täsmentyi, mutta jotakin suurta siinä syntyi, sillä poika jäi taloon ja luotsaa meitä edelleen. 

Maailmamme kirkastui mittakoneen myötä. Olimme luulleet tekevämme hammaspyöriä, mutta eivät ne ihan niitä olleetkaan. Sittemmin konekanta on kehittynyt hurjasti, vaikka menetelmät ovat lähes samat. Nyt kaikki tapahtuu nopeammin, tarkemmin ja tehokkaammin. 

Tehtaamme nousi Hervantaan vuonna 1984. Omalla tontilla oli tilaa kasvaa, ja hammaspyörät saivat rinnalleen tarkkuusmekaniikkaa. Yritysoston myötä kolmas kivijalkamme paalutettiin Tikkakoskelle. 

Menestystarinamme avainpäätös on ollut vientiin panostaminen. Kasvu oli ykkösjuttu, ja 90-luvun laman jälkeen varmistui, että se ei tule Suomesta. Oli pakko lähteä maailmalle, mutta aikaa se vei. Kun pokkasimme Pirkanmaan vientipalkinnon (2016), viennin osuus oli noin kolmannes. Nyt yli 90 % tuotteistamme päätyy ulkomaille. 

Kansainvälisesti olemme pieni toimija, mutta pienessä on paljon hyvää. Se tuo positiivista nöyryyttä ja muistuttaa, miksi meillä on kaksi korvaa ja yksi suu: kuuntelemme huolella asiakkaitamme – heistä ensimmäinen on kumppanimme edelleen. Myös päättyneet asiakkuudet ovat olleet arvokkaita. Silloin on pitänyt katsoa peiliin ja kääntää tappio voitoksi, tehdä uusia siirtoja ja hioa strategiaa. 

Nousimme huipulle investoimalla koneisiin, meidät pitää huipulla investointimme ihmisiin. Paraskaan konekanta ei tuo kilpailuetua, vaan tärkeintä on osaaminen, jonka ansiosta loistamme laadussa niin EM-kisoissa kuin globaalisti. Meillä jokainen on sitoutunut kehittämään itseään, ei vain johtaja. Vaikutus on siis 130 kertaa suurempi. Ja koska osaajat ovat alan parhaita, eivät laitteetkaan voi olla toiseksi parhaita. Asiakkaat haluavat huippuunsa viritetyn tehtaan, paja ei kelpaa. 

”Nousimme huipulle investoimalla koneisiin, nyt meidät pitää huipulla investointimme ihmisiin.”

Tampereella ei juuri ylpeillä, mutta onhan se jotakin, että Tasowheel on palvellut yli 40 vuotta, voi hyvin ja kasvaa yhä. Perheyrityksessä työyhteisökin on perhettä, mikä näkyy inhimillisyytenä ja välittämisenä. Omistajien sitoutuneisuus ruokkii kaikkien vastuuntuntoa. Meillä ei ole tähtipelaajaa, joka voi ottaa joukkueen selkäänsä ja kantaa voittoon, vaan menestys rakennetaan yhdessä. Hiljattain edesmenneelle perustajallemme kuuluu kiitos siitä, että meillä on rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin ja jatkaa menestyksen polulla. Kiitos Taisto, jäi ahkera työsi muistoksi meille, hyvät ohjeet elämän teille.

Tasowheel Group Oy:n henkilöstö 

Tasowheel Group Oy

  • tarkkuusmekaniikkaan ja voimansiirtoon erikoistunut teknologiakonserni 
  • toimipisteet Tampereella ja Tikkakoskella 
  • toimitusjohtaja Jarmo Kuikka 
  • liikevaihto 24 M€ 
  • henkilöstöä 130 

www.tasowheel.fi 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi