Kokkola akkuarvoketjun alkulähteillä


”Kokkola Material Week järjestetään tänä vuonna verkkoseminaarina, mutta 400-vuotias Kokkola luontoympäristöineen on tutustumisen arvoinen kaupunki koska tahansa”, muistuttavat KOSEKin toimitusjohtaja Pekka Pohjola ja FCS-hankkeen Reija Harlamow. Kuva: Esa Melametsä

Euroopan mittakaavassa merkittävät litiummalmivarat, huippuluokan akkukemikaalien tutkimus sekä raaka-ainejalostus ja kustannustehokkaat logistiset yhteydet maailmalle. Ei ihme, että Kokkola lähialueineen on kasvamassa todelliseksi menestystarinaksi osana kansainvälistä akkuarvoketjua.

Kokkolanseudun kehitysyhtiö KOSEKin toimitusjohtaja Pekka Pohjola silmäilee innostuneena grafiikkaa, jossa kuvataan Euroopan akkusektoria ja sen toimijoita akkualan arvoketjussa.

”On tärkeää, että hyvällä keskinäisellä yhteistyöllä Euroopasta kasvaa vahva taho Yhdysvaltain ja Kiinan rinnalle. Erityisen ylpeä olen siitä, miten näkyvästi Kokkola on edustettuna Euroopan tasolla. Muun muassa pohjoismainen yhteistyö avaa meille mielenkiintoisia tulevaisuuden näkymiä”, Pohjola toteaa.

Hänen mukaansa Kokkolan kansainvälinen toimintaympäristö tarjoaa houkuttelevia bisnesmahdollisuuksia uuden teknologian yrityksille, mutta myös monipuolisia työtehtäviä osaaville ammattilaisille. KOSEKin roolina on luoda kumppanuuksia yhdistämällä osaajia sekä auttaa yrityksiä esimerkiksi rahoituksessa ja kehittämisessä.

Akkuarvoketjun alkupäähän sijoittuva Keliber Oy on kaivos- ja kemianteollisuuden yhtiö, jonka tavoitteena on tuottaa akkulaatuista litiumhydroksidia kansainvälisille litiumakkumarkkinoille. Yhtiö rakentaa rikastamon malmivarojen lähelle Kaustiselle ja kemiantehtaan Kokkolaan.

”Tämä alue tarjoaa poikkeuksellisen hyviä mahdollisuuksia akkualan toimijoille, joita meillä on jo nyt useita. Yksi tärkeä osa kokonaisuutta on Kokkolan satama, josta on mainiot yhteydet Keski-Euroopan autotehtaille”, sanoo Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala.

Kokkola Material Week jälleen marraskuussa

Kansainvälinen Kokkola Material Week on koonnut myös akkuarvoketjun edustajia Kokkolaan usean vuoden ajan. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 9.-12. marraskuuta, ja luvassa on korkeatasoinen katsaus kemianteollisuuden, biotalouden ja mineraalitalouden tutkimukseen ja kehitysnäkymiin.

”Tapahtumaan on ensi kertaa mahdollisuus osallistua mistä vain, koska se järjestetään nyt verkkoseminaarina. Botnia Atlantica-rahoitteinen Future Cleantech Solutions-hanke tuo tapahtumaan Brella-alustan, joka tarjoaa helpon tavan verkostoitua asiantuntijoiden ja yritysten kesken – tervetuloa siis mukaan kauempaakin. Samalla voi tutustua lähemmin 400-vuotisjuhlaa viettävään merelliseen Kokkolaan, joka on muuten myös livenä oiva matkakohde palveluineen ja luontoympäristöineen”, FCS-hankkeen Reija Harlamow kertoo innostuneesti.

Jaa tämä artikkeli


Bisnes