KOE AINUTLAATUINEN AHVENANMAA –kotimaassa ulkåmailla


AHVENANMAAN AINUTLAATUINEN merenkeskeinen sijainti luo edellytykset rentouttavaan lomaan perheen kanssa. Saarille voi matkustaa kätevästi laivalla, saaristolautoilla tai lentäen.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy aina neljän tähden hotelleista yksinkertaisiin erakkomökkeihin omalla saarella. Tarjolla on myös aktiviteetteja ja tapahtumia koko perheelle. Luonnonkaunis saarimaakunta on erityisesti tunnettu muun muassa kiinnostavasta historiasta, punaisista teistä sekä maukkaasta Ahvenanmaan pannukakusta.

Tänä vuonna paikalliset asukkaat ja yrittäjät ovat kiinnittäneet erityistä huomiota hygieniaan ja muihin käytännönjärjestelyihin, jotta voisit lomailla täällä turvallisin mielin. Kiitos, että huolehdit omasta ja toisten terveydestä kun vierailet saarillamme.

1. Meri ja vapaus 

Ahvenanmaan saaristo sijaitsee keskellä Itämerta ja maailman suurinta saaristoaluetta. Tässä ainutlaatuisen kauniissa saarimaailmassa on 6 700 nimettyä saarta ja 20 000 pienempää saarta ja luotoa. Monimuotoinen luonto tarjoaa elämyksiä aina sisäsaariston rehevästä vihreydestä ulkosaariston punertaviin graniittikallioihin. Voit myös tutustua Ahvenanmaan saaristoon omalla veneellä tai opastetuilla veneretkillä. Lukemattomat kauniit lahdelmat ja tuhannet saaret odottavat kävijää.

2. Oma saari vai mökkikylä? 

Suurin osa Ahvenanmaan vuokramökeistä sijaitsee veden äärellä. Mökin voi vuokrata halutessaan pariksi päiväksi, useiksi viikoiksi tai vaikkapa koko loman ajaksi. Varauksen teet laivayhtiöiden tai matkatoimistojen kautta, kätevästi netissä tai suoraan ottamalla yhteyttä majoituskohteen omistajaan. 

3. Koe Ahvenanmaa kestävällä tavalla 

Tarjolla on runsaasti aktiviteetteja, joka ovat ilmastoystävällisiä ja lisäksi monet ovat ilmaisia kuten pyöräily, vaellus ja melonta. Joutsenmerkin- tai Green Key- sertifikaatin saaneet majoitusliikkeet ja ravintolat panostavat ympäristöystävälliseen toimintaan ja ottavat huomioon tämän jokapäiväisessä työssään. Viidelle ahvenanmaalaiselle vierassatamalle myönnettiin kansainvälinen Blue Flag -ympäristösertifikaatti veneilykauden 2020 kynnyksellä. 

4. Aktiivisen lomailijan paratiisi 

Ahvenanmaan tiet ovat saaneet värinsä punaisesta graniitista. Kun poljet saariston teitä pitkin saat nauttia raikkaasta meri-ilmasta ja kauniista, lajirikkaasta luonnosta. Nostiko pyöräily hien pintaan? Virkistäydy pulahtamalla mereen! 

Vaelluksesta kiinnostuneille saaresta löytyy kolme pidempää vaellusreittiä ja lukematon määrä luontopolkuja. Turusta alkava Pyhän Olavin merireitti kulkee myös Ahvenanmaan kautta, ja se on maailman ensimmäinen pyhiinvaellusreitti, joka kulkee saaristomaisemassa. 

Kajakilla meloja voi kokea saariston aivan uudella tavalla. Koe lähisaaristo taitavan oppaan kanssa tai osallistu melontakurssille. Erilaisten kajakkien ja kanoottien lisäksi voit kokeilla suppailua, tarjolla on jopa SUP-joogaa. 

5. Golfia jokaiseen makuun 

Ahvenanmaa on tunnettu ja hyvin suosittu golfkohde Itämeren sydämessä. Ålands Golfklubb avaa heinäkuussa täysin uudistetun Slottsbanan-kentän Kastelholman linnan kupeeseen. Kentästä kaavaillaan yhtä Euroopan top 5 kenttää. 

Eckerössä sijaitsee 18 reiän golfkenttä. Lyhyiden etäisyyksien ansiosta molemmilla kentillä on mahdollista pelata vaikkapa samana päivänä. 

Huippusuosittua frisbeegolfia voi tänä kesänä pelata useassa Ahvenanmaan kunnassa. Päämääränä on avata oma frisbeegolfrata jokaiseen Ahvenanmaan 16 kunnasta vielä tänä vuonna. Ahvenanmaasta tulee näin ollen huikean monipuolinen frisbeegolfkohde, jonka ratatiheys on Suomen, tai jopa maailman, suurin. 

6. Museot ja nähtävyydet 

Ahvenanmaan monilla eri museoilla on tarjottavanaan lukematon määrä mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta. Museokokoelmat kertovat metsästyksestä, kalastuksesta, postinkuljetuksesta Ahvenanmeren yli, saaristokulttuurista, paloautoista ja taidehistoriasta. Erikseen mainittakoon, että Ahvenanmaan merenkulkumuseo valittiin 2016 Suomessa vuoden museoksi. 

Sundissa sijaitseva keskiaikainen Kastelholman linna on mielenkiintoinen käyntikohde koko perheelle. Linnan tunnetuin asukas taitaa olla Kustaa Vaasa, joka käytti linnaa metsästyslinnanaan 1500-luvulla. Bomarsundin linnoitusraunioihin voi tutustua tarkemmin paikan päällä, jos lataat Coastal Past -sovelluksen ja perehdyt historiaan lukemalla, kuuntelemalla ja katselemalla tietoja sovelluksesta. 

7. Saariston makuja 

Hyvä ruoka ja jännittävät makuelämykset ovat tärkeä osa arkea ja juhlaa. Ahvenanmaalla voit syödä maukasta, lähituotettua ja aitoa paikallista ruokaa. Saariston lähiruokaherkut ja palkitut artesaanituotteet soveltuvat myös matka- ja makumustoiksi. Monet ravintolat ja kahvilat tekevät paljon työtä edistääkseen kaikin tavoin alan kestävää kehitystä. 

Tiesitkö, että lähes 80 % Suomessa tuotetuista omenoista tulee Ahvenanmaalta! Saarimaakuntaa ei syyttä kutsuta Suomen omenatarhaksi. Lisäksi täällä kasvaa lähes 90% Suomen parsatuotannosta. 

Ahvenanmaalla gastronomiasta puhuttaessa on vaikea olla mainitsematta grand old man Michael ”Micke” Björklundia, maakunnan ruokakulttuurin vahvaa nimeä. Yksi Micken ravintoloista, Smakbyn, sijaitsee Sundin kunnassa ja jos olet onnekas, hän on itse paikalla. 

Tiesitkö

Ahvenanmaa on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka touko-elokuussa. Leudon ilmaston ansiosta Ahvenanmaan kasvisto ja eläimistö on erilainen kuin Manner-Suomessa. 

Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva ruotsinkielinen maakunta, jolla on itsehallinto ja oma lippu. Ahvenanmaalla on myös omat postimerkit, omat autojen rekisterikilvet ja oma Internet-maatunnus (.ax). 

Maarianhamina on Ahvenanmaan ainoa kaupunki ja se perustettiin vuonna 1861 Aleksander II toimesta. Tsaari nimesi kaupungin vaimonsa Maria Alexandrovnan mukaan. 

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 100 vuotta 9. kesäkuuta 2022. 

visitaland.com/fi #visitåland 

Jaa tämä artikkeli


Matkailu